Sindicalist, înaintea negocierilor cu directorii CEO: De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!
După sărbători se așteaptă o perioadă tensionată la nivelul Complexului Energetic Oltenia, unde urmează să aibă loc primele negocieri privind noul Contract Colectiv de Muncă. Sindicatele știu una și bună: își doresc să fie acordate în continuare tichetele de vacanță și să fie majorate salariile. Chiar dacă producătorul de energie traversează o perioadă grea din punct de vedere financiar, liderii de sindicat vor să ceară cât de mult se poate în plus la salarii de anul viitor.
Noul Contract Colectiv de Muncă urmează să intre în vigoare la 1 aprilie. Va fi valabil doi ani. Din primăvara anului viitor, vor fi demarate și primele negocieri între sindicate și reprezentanții companiei. Deja sindicaliștii au discutat. Nici nu vor să audă că nu va fi posibilă o creștere salarială. “Fără doar și poate, federațiile care sunt reprezentative și participă la încheierea Contractului Colectiv de Muncă deja au avut întâlniri. Va fi o creștere salarială solicitată. Să nu fie mai mică în niciun caz decât e indicele de inflație. În același timp, dorim să ne securizăm anumite drepturi salariale, să avem în continuare vouchere de vacanță. Am primit, în acest sens, un răspuns din partea administrației și ni s-a spus că nu se pune problema să nu avem. Vor fi acordate și anul următor”, a explicat sindicalistul Doru Crăete, la Radio Târgu Jiu.
Deși compania întâmpină dificultăți financiare și are nevoie de un nou credit să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon de care mai are nevoie, liderii de sindicat vor cât de mult se poate la salariu pentru că angajații companiei muncesc în condiții grele și în cariere, și în termocentrale. „Indiferent cât vor fi, nu vor fi creșteri mari ținând cont de potența financiară a acesti societăți. Știți vorba: De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Atât cât se poate, maximum maximorum, trebuie dat celor care trudesc în această companie pentru că trudesc în condiții grele și foarte grele și în minerit, și în energie”, a mai declarat Crăete.
CE Oltenia are nevoie de un împrumut de 1,2 miliarde de lei pentru a putea funcționa și după data de 30 aprilie.