“Avem probleme enorme în toate carierele”
Un an greu se conturează pentru Complexul Energetic Oltenia. În aproape toate carierele miniere este acceași problemă: excavatoarele strâng sute sau chiar mii de ore în care nu se mișcă din cauza lipsei fronturilor de lucru. Atât sindicatele, cât și administrația companiei speră să poată fi deblocată această situație, iar, de la anul, să fie reluate exproprierile și defrișările pentru ca activitatea minieră să nu fie afectată.
În prezent, toate carierele se lovesc de lipsa fronturilor de lucru. Pentru câteva dintre acestea, se așteaptă avize de la București, de la diferite ministere. Până nu vor fi eliberate documentele, oficialii companiei nu vor putea face defrișări și nici exproprieri. “Avem probleme enorme în toate carierele cu fronturile de lucru din cauza faptului că ani de zile nu s-au făcut exproprieri. De exemplu, la Cariera Roșia, din luna aprilie sau mai, așteptăm un aviz pentru scoaterea din circuitul silvic a unei bucăți de pădure care ne-ar permite să ne extindem cu fronturile de lucru”, a explicat sindicalistul Doru Crăete.
Numai la Cariera Pinoasa este un excavator care a fost blocat 5.500 de ore din lipsa frontului de lucru. Probleme similare sunt și la Lupoaia sau Roșia, unde mai multe excavatoare nu au fost mișcate din loc chiar și doi ani de zile.
O perioadă dificilă va fi și semnarea noului Contract Colectiv de Muncă. Cei 13 mii de angajați ai companiei vor să-și securizeze actualele drepturi și să primească salarii mai mari de anul viitor. „Eu cred că au avut prilejul de a învăța atât administrația, cât și sindicatele din ce s-a întâmplat iarna trecută. Ar fi putut fi evitat acel conflict. Ca societate, ne-a afectat, dar urmările financiare pentru salariați au fost benefice, dar nu era necesar să trecem prin așa ceva dacă era un dialog constructiv, dacă administrația nu venea cu zero creșteri salariale ceea ce a fost scânteia care a aprins conflictul”, a mai spus Crăete, la Radio Târgu Jiu.