Serviciul Cazier, sufocat de profesori
Serviciul Cazier este suprasolicitat în aceste zile. Sute de profesori din Gorj solicită eliberarea certificatului care să ateste că nu se regăsesc în registrul agresorilor sexuali. Deja, până acum, au fost eliberate peste o mie de astfel de documente şi nu au fost identificate probleme în trecutul persoanelor care le-au solicitat. Termenul limită până la care toţi angajaţii din învăţământ trebuie să depună acest certificat este 15 octombrie.
În jur de 380 – 400 de cereri ajung la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj. Cei mai mulţi solicitanţi sunt angajaţi care provin din sistemul de învăţământ. „Începând cu data de 25 iulie, anul curent, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au fost eliberate 1.403 adeverinţe de integritate comportamentală. Niciuna dintre persoanele care au solicitat până în prezent nu figurează cu menţiuni în registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au săvârşit infracţiuni de abuz asupra persoanelor sau asupra minorilor”, a explicat Victor Ţuhaşu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Pentru că mulţi directori au înţeles greşit textul legii, inspectorii şcolari au revenit şi au subliniat că absolut toţi salariaţii au nevoie de acest document pentru a putea rămâne la catedră. „Am constatat că în majoritatea şcolilor nu a fost înţeles clar textul acestei legi şi am reveni cu clarificări. Absolut toţi angajaţii din unităţile de învăţământ, dar şi din organizaţii non-guvernamentale care lucrează cu elevi, trebuie să aibă emis acest certificat de integritate. Termenul recomandat de noi este 15 octombrie. În judeţul Gorj, sunt circa 4.000 de persoane încadrate ca personal didactic, probabil va fi peste puterea de eliberare fizică a biroului care furnizează aceste documente în urma solicitării noastre”, a explicat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Până acum, cei care au obţinut certificatele nu se regăsesc pe lista celor care au comis infracţiuni de natură sexuală. Actele sunt necesare pentru ca părinţii să-şi ştie copiii în siguranţă la şcoală: „Eu le consider necesare pentru că dau o siguranţă şi părinţilor, şi copiilor. Încă suntem sub impactul veştilor violente a răpirilor, a agresiunilor sexuale şi nu numai şi atunci e bine să ştim amănunte despre trecutul acestor oameni care se ocupă de copiii noştri. Evident că nu solicităm aceste date pentru a fi făcute publice, pentru a blama, ci doar pentru siguranţa elevilor din învăţământul românesc”, a mai spus Georgeta Popescu.