Seră din sticle de plastic, amenajată la Novaci

Elevii Şcolii Gimnaziale Novaci au reuşit să construiască o seră din sticle de plastic, unde cresc legume şi fructe care sunt folosite ca material didactic la orele de biologie. În plus, copiii şi-au adus aportul şi la ecologizarea zonei, contribuind la scăderea cantităţii de deşeuri de pe malul Gilortului.

O seră din sticle de plastic a fost amenajată de elevi în curtea Şcolii Gimnaziale Novaci. Sera are aproximativ 12 mp şi a fost realizată din peste 2500 de pet-uri. După ce au adunat saci cu sticle goale de 2 litri, aruncate pe malul Gilortului şi pe Transalpina, copiii le-au tăiat baza, le-au pus pe ţevi una în alta, după care trecut la ridicarea serei.

Într-un timp foarte scurt sera şi-a dovedit eficienţa. Aici cultivă legume şi fructe, ce sunt apoi folosite ca material didactic la orele de biologie. Ideea amenajării unei sere ecologice a aparţinut directoarei Elena Basarabă, care a pus-o în practică ajutată de o voluntară din America. „Am văzut astfel de sere în Olanda. Acolo erau amenajate, tot din sticle de plastic, şi locuri de joacă pentru copii. Sticlele erau vopsite în diferite culori şi căpătau diferite forme. Mi-am dorit să avem şi noi o seră din pet-uri în curtea şcolii pentru a-i învăţa pe copii să valorifice ceea ce alţii aruncă. Sera a fost amenajată de elevi, dar ne-a ajutat foarte mult şi o tânără din America, voluntară a Corpului Păcii, care a stat doi ani la Novaci fiind implicată într-un proiect. În seră am crescut roşii, varză, morcovi şi alte rădăcinoase pe care le-am folosit ca material didactic la orele de biologie. Aici avem atât culturi timpuri, cât şi extra-timpurii. Acum vrem să punem  prima cultură de lalele”, a declarat Elena Basarabă, directorul Şcolii Gimnaziale Novaci.

Îşi va face seră şi acasă

Elena Basarabă intenţionează să-şi amenajeze o seră ecologică şi în propria gospodărie. Aceasta a început deja să adune pet-uri şi speră ca în scurt timp să înceapă amenajarea serei. Interesant este că nu va trebui să ude niciodată, personal, legumele, datorită unui sistem care permite apei de ploaie să pătrundă în seră într-un mod cât se poate de natural. „Îmi voi amenaja o astfel de seră şi la mine acasă pentru că este mult mai eficientă decât un solar sau o seră acoperită cu folie, ori geam. Dacă e nevoie de reparaţii nu trebuie decât să înlocuieşti sticla distrusă. În plus, sera din pet-uri are propriul sistem de irigaţii. Dacă legumele dintr-un solar trebuie udate, chiar şi atunci când plouă, în cazul serei din pet-uri lucrurile stau cu totul altfel. Apa de ploaie pătrunde prin găurile din sticlele de pe acoperiş. Sera din sticlele de plastic face faţă vântului deoarece curenţii de aer trec uşor printre sticle”, a declarat Elena Basarabă. Într-o seră din pet-uri, temperatura din interior este mai ridicată cu până la 10 grade Celsius faţă de mediul exterior, fiind un mediu prielnic pentru dezvoltarea legumelor sau fructelor.

Vizualizări: 1,930

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: