Semnele de exclamare și majusculele, mărcile unei societăți psihotice
Dacă vedeți semne de exclamare peste tot, cam așa!!!... Sau dacă vă scriu oameni care folosesc din plin majuscule, CAM AȘA... Sau dacă prietenii voștri au tendința să lungească anumite litere din cuvinte, cam așaaa... În toate aceste cazuri, s-ar putea să fiți în prezența fie a unui psihopat, fie a unui nebun simpatic care e pur și simplu foarte încântat de viață și de comunicarea respectivă și pune presiune pe tine să fii la fel.
Într-o lucrare foarte interesantă numită „Tu ești singura căreia îi pot spune: limbajul din relațiile între femei”, lingvista Deborah Tanneh a spus că așa-zisa „emoție condiționată”, pe care unii oameni caută să o declanșeze atunci când folosesc anumite semne fără să fie nevoie de ele, este mai degrabă caracteristică femeilor. Aceleași persoane care comit aceste exagerări sunt genul de oameni care, dacă ți-ar trimite un mesaj cu „vrei să ieșim la o bere?”, iar tu i-ai răspunde scurt „sigur”, s-ar simți jignite de absența semnului de exclamare de la finalul mesajului tău. Aceeași Tanneh a spus că depinde foarte mult și de culturi și că a remarcat că în cultura greacă, de pildă, atât bărbații, cât și femeile așteaptă un anumit nivel de entuziasm de la o conversație, iar absența acestui entuziasm denotă, cred ei, lipsa de sinceritate a interlocutorului.
Personal, întâlnesc aceste excese de punctuație și scriere în cazul oamenilor care vor să pună accent pe anumite cuvinte sau fraze pe care le consideră ei importante în respectivul corp de text. Știți voi, următorul pas în involuție față de acei oameni care folosesc ghilimele ca să-ți sugereze că respectivul cuvânt este utilizat cu sens figurat, deși orice tâmpit putea înțelege asta și fără ghilimelele alea tembele. Or, nu văd de ce ai accentua pe ceva atâta timp cât scrii un text important sau bun. Un text important sau bun accentuează de la sine, prin curgerea frazei și a topicii, unde e nevoie de accent. Nu e nevoie de alte mărci. Iar, dacă ai nevoie de semne de exclamare, de majuscule sau de vocale prelungi, înseamnă că fie nu descrii o emoție reală sau un eveniment într-adevăr excepțional, fie pur și simplu scrisul nu e pentru tine. Nici măcar scrisul pe chat, în sensul ăsta.
Dar, în fine! Asta e doar părerea mea! Și uneori sunt ATÂÂÂT de exagerat, pe bune acum!