Șeful cabanierilor din Rânca, mesaj dur pentru un secretar de stat
Șeful Asociației Cabanierilor din zona Rânca, Constantin Pănescu, nu a rămas fără replică după ce un secretar de stat din Ministerul Transporturilor a vizitat la sfârșitul săptămânii trecute șantierul Centurii ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Ovidiu Aurelian Flori a putut să constate în teren care sunt problemele ce duc la trenarea lucrărilor, autoritățile fiind pe punctul de a pierde finanțarea europeană de 34 de milioane de euro pentru acest proiect.
Neînțelegerile cu cei care ar trebui expropriați au făcut ca proiectul să aibă mari întârzieri, lucru care nu poate fi valabil însă și pentru a explica de ce nu se mai lucrează la modernizarea Transalpinei. Tocmai de aceea, Constantin Pănescu a ținut să îi transmită secretarului de stat că Transalpina este un obiectiv mult mai important decât centura ocolitoare, dar că nici la proiectul din munți nu se lucrează de ani buni, deși acolo nu există expropriați pe care să se dea vina. Sutele de locuri de muncă din turism și zecile de mii de vizitatori ce vin vara, în special, pentru a vizita Transalpina ar trebui, în opinia lui Pănescu, să mobilizeze autoritățile pentru a finaliza acest proiect. „D-le Ministru, dacă tot ați ajuns la Gorj nu credeți că cea mai importantă și arzătoare problemă era legată de terminarea Transalpinei care stagnează de aproape 5 ani, nu de un an precum Centura Tg-Jiu și tot de 5 ani nu se termină procesul cu SC Romstrade SA cu toate că în Ordonanța 1 din 04 ianuarie 2017 ați alocat suma de 53, 8 milioane de euro pentru modernizarea și bineînțeles terminarea Transalpinei“.
Transalpina, tot închisă
Pănescu transmite, ironic, secretarului de stat că ar trebui să strămute și cabanierii de pe Transalpina. „Bun, sunteți nou la minister și nu știați, atunci vă rugăm să ne găsiți o zonă de strămutare pentru toți de pe zona Transalpina care avem vile, cabane, pensiuni sau hoteluri și să ne despăgubiți precum cei de pe Centura Tg-Jiu. Cum dvs spuneți că nu vă doriți să pierdeți bani, așa și noi nu ne mai permitem să pierdem bani de când se termină sezonul de iarnă din cauza unor decidenți care închid sau deschid acest drum după cum doresc sau....cine știe după cum dictează interesele altor zone!?”, le transmite Pănescu oficialilor de la Ministerul Transporturilor. Supărarea sa este cu atât mai mare cu cât șoseaua cea mai înaltă din țară va rămâne închisă, cel mai probabil, de Paști, deși ar fi putut fi vizitată de turiștii ce vor veni la Rânca pentru a petrece. Pănescu e de părere că traficul ar putea fi redeschis dacă două utilaje ar fi aduse și ar lucra aici zi lumină. Prognozele meteo nu indică noi ninsori pentru perioada următoare, ceea ce îl face pe șeful cabanierilor să spere până în ultima clipă că drumul va fi redeschis și turiștii se vor putea bucura de frumusețile zonei de Paști.