Şefii UM Sadu, reţinuţi într-un dosar de furt de armament
Anchetă de amploare şi reţineri pentru 24 de ore făcute printre şefii şi angajaţii uzinei de armament de la Sadu. Directorul general, şeful serviciului de pază şi şase subordonaţi ai acestora şi-au petrecut noaptea de luni spre marţi în arestul IPJ Gorj. Totul, după ce un ofiţer sub acoperire a reuşit să cumpere în ultima săptămână o sacoşă de muniţie de război furată din uzină. Furturile s-au produs în condiţiile în care, azi, uzina ar urma să fie vizitată de nişte americani dornici să încheie contracte de multe milioane de dolari.
Nicolae Dijmărescu este directorul general al uzinei şi numele cel mai greu ce figurează pe cel mai recent dosar instrumentat de procurorul Emil Moţa, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Întrebat de jurnalişti despre împrejurările în care a ajuns să fie încătuşat, acesta a păstrat tăcerea şi nu a spus nimic. Mult mai deschis în faţa reporterilor a fost şeful serviciului de pază şi administrativ al uzinei, nimeni altul decât Marius Borcan, care este şi preşedintele de la Gorj al Partidului Conservator.
Politicianul este obişnuit cu întrebările jurnaliştilor, aşa că nu a avut nicio reţinere în a declara în mai multe rânduri că nu are nicio vină în această poveste. De altfel, Borcan a venit singur la Parchet luni noaptea, aproape de miezul nopţii, declarându-ne că îşi va exprima un punct de vedere imediat după ce vede pentru ce a fost solicitat de către anchetatori. A ieşit însă din sediul Parchetului aşa cum nu îşi dorea, dar a apucat să precizeze că este nevinovat. Aflase şi pentru ce fusese chemat la Parchet. „S-au sustras nişte cartuşe de către un individ pe nume Băltăţoiu şi suntem aici pentru cercetări, dar eu nu am nicio vină”, a spus Borcan.
Flagrant de Ziua Poliţiei în harababura de la paza uzinei
Teoretic, Uzina Mecanică Sadu ar trebui să aibă o pază de invidiat, dat fiind faptul că lucrează cu o marfă care are un regim extrem de strict. Paza este însă vai mama ei pentru că la poarta de acces în unitate este un singur paznic. Acesta ar trebui să-i verifice pe toţi muncitorii, câteva sute bune, atunci când ies din schimb şi cară acasă în sacoşe armament furat. Evidenţele unităţii cu privire la stocurile de explozibil sunt şi ele „varză”, iar din milioanele de cartuşe produse la Sadu e greu să fie observată lipsa câtorva sute furate la o singură mână. Serviciile speciale au însă uzina în vizor tocmai pentru că vulnerabilităţile de aici sunt cunoscute şi aşa s-a ajuns la un flagrant în urma căruia, teoretic, ar trebui să cadă nişte capete, nu doar să fie împărţite „brăţări”.
Întreaga poveste începe după ce Ion Băltăţoiu şi-a găsit un client căruia să-i vândă cartuşele pe care le fura. Clientul era un agent sub acoperire care a cumpărat nu o dată, ci de vreo patru ori diferite cantităţi de gloanţe scoase ilegal pe poarta fabricii, cantitatea totală fiind de vreo 7 kilograme. La bucată nimeni nu mai ştie cât s-a furat, cartuşele fiind vândute la kilogram, la fel cum sunt daţi cartofii în piaţă. Băltăţoiu a vândut luni 210 cartuşe pentru vreo 300 de lei, tranzacţia având loc într-o cârciumă din Sadu. Mascaţi dotaţi cu câini lupi şi arme cu glonţ pe ţeavă au dat năvală aici şi i-au reţinut pe cei implicaţi în tranzacţie, iureşul care s-a stârnit în micuţul oraş de la poalele Parângului nedând nimănui de gândit.
Doar era Ziua Poliţiei şi toată lumea era convinsă că, de fapt, asistă la o demonstraţie a oamenilor în uniformă…Până şi poliţiştii din Sadu participau la cheful organizat în cinstea lor şi mult mai târziu au aflat despre ancheta coordonată direct de la Bucureşti de şeful Poliţiei Române, acţiunea de la Gorj revenind în sarcina şefului Poliţiei Judeţene, Viorel Caragea. În plus, activitatea în uzină a fost oprită şi, în baza unui ordin de percheziţie, ceea ce reprezintă o premieră, toate depozitele fabricii de armament au fost inventariate, nu de altceva, dar măcar de acum încolo să se ştie ce stocuri de muniţie există în depozitele de aici.
Borcan, un pic depăşit de situaţie
Procurorul Emil Moţa spune că sute de cartuşe au fost furate din uzina mecanică doar pe parcursul instrumentării acestui dosar. Cât or mai fi furat muncitorii de-a lungul anilor şi la cine o fi ajuns „marfa” e greu de spus acum, mai ales că povestea furtului de armament nu este deloc una nouă. Nou este doar faptul că anchetatorii au găsit o metodă de a pune piciorul în prag şi degetul pe rana uzinei. Paza deficitară a uzinei de armament este recunoscută de şefii unităţii, dar cel responsabil direct de acest lucru, Marius Borcan spune că nu a ştiut de furturile muncitorilor. „Nu am ştiu, nu aveam de unde să ştiu. Eu ştiu doar că, acum, s-a întâmplat de l-a păcălit pe şeful formaţiei de pază, a păcălit agentul, şi a ieşit mai devreme de program. Este pentru prima dată când se întâmplă”, dă asigurări şeful conservatorilor din judeţ, deşi lucrurile nu stau deloc aşa, după cum spun anchetatorii.
Trei propuneri de arestare preventivă
După audierile pe care procurorul Emil Moţa le-a făcut pe parcursul zilei de ieri, cinci din cei opt suspecţi au fost lăsaţi liberi. Cei trei salariaţi rămaşi cu cătuşe la mâini sunt maistrul Dumitru Borcan şi muncitorii Ion Băltăţoiu şi Ioan Zăvoianu, cel din urmă fiind reglor la secţia pirotehnice. Băltăţoiu lucrează în cadrul secţiei „Capse”, el fiind cel care a fost prins luni în flagrant. Şi aceştia riscă pedepse la fel de mari, de până la 25 de ani de închisoare, pentru ei fiind formulată propunerea de arestare preventivă.
Printre cei care au plecat acasă se numără şi directorul general, dar şi şeful de la pază. Aceştia au interdicţie de a părăsi ţara în următoarele 30 de zile, acuzaţiile care li se aduc fiind de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la furt, şi complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, fapte pe care legea le pedepseşte cu închisoare de până la 25 de ani. Azi aceştia pot reveni la locurile lor de muncă, mai ales că la Sadu ar urma să ajungă şi americanii interesaţi de un contract de furnizare de armament armatei Statelor Unite, un contract care dacă va fi încheiat le poate da de lucru celor peste 1000 de muncitori de la UM Sadu pentru mulţi ani de acum încolo.