Şefii IŞJ, luaţi la întrebări de Ministerul Educaţiei
Circ în timpul orelor la Grupul Şcolar Bârseşti. Un profesor devine bătaia de joc a clasei a IX-a după ce este ameninţat de un elev că îl bate dacă îi trece în catalog o notă mică pe care o primise la evaluare. Foarte nervos elevul îl înjură pe profesor, se aşează pe scaunul de la catedră, dă cu pumnul în masă, totul pentru a nu îl lăsa pe profesor să îi treacă nota în catalog. Bravura tânărului reprezintă prilej de distracţie pentru toţi elevii din clasă, care au postat zilele trecute imaginile pe You Tube. Profesorul Cătălin Deaconu spune că a mai avut divergenţe cu elevul Marius Cucăilă. Acesta s-a ales cu nota 4 la purtare.
Bravura elevului a distrat la maxim toată clasa, care a postat imaginile pe Internet pentru a putea fi vizionate de tot poporul. Profesorul Cătălin Deaconu este titular, are gradul didactic I şi a venit la Grupul Şcolar Bârseşti anul trecut prin transfer, de la Grupul Şcolar Rovinari. Este cunoscut de colegi ca un om cu bun simţ şi la locul lui.
Profesorul: Am mai avut probleme cu el
Ora de economie de la Grupul Şcolar Bârseşti a devenit ora de circ. Asta după ce profesorul Cătălin Deaconu, care predă economia la acest liceu, a fost umilit peste măsură de unul dintre elevi, care tocmai primise nota doi la evaluare. Când a vrut să îi treacă nota în catalog tânărul s-a dezlănţuit, a început să îl înjure pe profesor, i-a arătat pumnul, l-a ameninţat cu bătaia şi a ridicat nervos de catedră pentru a nu putea fi notat. În apărarea elevului nervos a mai venit un coleg, care, cu acelaşi tupeu, a început să ţipe la cadrul didactic şi i-a arătat uşa.
„Incidentul s-a petrecut miercurea trecută, l-am evaluat pe elevul respectiv, iar în momentul în care am vrut să-l notez a avut o reacţie inadecvată. Am încercat să-l temperez, fără să ştiu că un coleg filma şi urma să posteze pe Internet. Consider că singura mea greşeală este că nu am anunţat imediat conducerea instituţiei, dar tot pentru a-l proteja pentru că ştiam că are media scăzută la purtare şi riscă să fie exmatriculat“, a explicat dascălul.
Profesorul a povestit că elevul pare să regrete. „Am mai avut probleme cu acest elev, dar nu de acest nivel. Am avut ieri ore cu el ore. Dă semne că ar regreta“.
Potrivit inspectorului Gheorghe Mitrescu a declarat că decizia Consiliului Profesoral este aceea de a scădea elevului nota la purtare la 4, iar cel acre a filmat 6. Elevul Marius Cucăilă are nota 7 pe primul semestru, iar situaţia lui este delicată din acest motiv.
Elevul nervos se va alege cu nota scăzută la purtare
Toţi elevii din clasă au dat declaraţii despre acest incident în prezenţa părinţilor, iar elevul nervos riscă acum doar nota scăzută la purtare. De exmatriculare nu poate fi vorba pentru că este în învăţământul obligatoriu.
Însă surprinzătoare sunt declaraţiile directoarei, care, după postarea imaginilor pe Internet, spune că este primul incident de acest fel din liceu, în general elevii fiind foarte cuminţi. „Incidentul s-a petrecut la sfârşitul unei ore de curs. Profesorul urma să treacă în catalog o notă mică, elevul a fost nemulţumit şi s-a comportat neadecvat. Cea care a filmat tot evenimentul este o fată cu nota zece la purtare. Elevul nu are antecedente, nu a mai făcut aşa ceva până acum, dar are doar multe absenţe. În acest moment se desfăşoară o anchetă internă, va avea loc un consiliu de administraţie în care se va hotărî scăderea notei la purtare, dar nu ştim momentan cu câte puncte. Este primul incident de acest gen care se întâmplă la noi la liceu. Nici profesorul nu se aştepta la aşa ceva”, spune directoarea şcolii, Maria Dabelea.
Explicaţie la Minister
Filmuleţul postat pe Internet a ajuns şi în atenţia Ministerului Educaţiei, care i-a luat la întrebări pe cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj pentru cele întâmplate. „Am trimis un răspuns la Ministerul Educaţiei în care am explicat exact ce s-a întâmplat. Este vorba despre un elev care a avut un comportament nepotrivit faţă de un profesor în timpul orelor. Elevul este în clasa a IX-a şi trebuie ţinut în învăţământ, Eu pentru toate trebuie să dau explicaţii”, spune Justin Paralescu, inspectorul şcolar general al IŞJ Gorj.
Măsurile Inspectoratului Şcolar sunt apă de ploaie în faţa actelor de violenţă din şcoli. În acest sens în toate unităţile de învăţământ a fost transmisă o adresă prin care toţi factorii de răspundere au fost atenţionaţi asupra răspândirii acestui fenomen. Diriginţii, directorii sau profesorii trebuie să îşi asume răspunderea asupra acestor fapte şi să monitorizeze actele de violenţă din şcoală şi să asigure consilierea elevilor.