Instanţa a renunţat la acuzaţiile de corupţie în „dosarul Manţog”

Tribunalul Sibiu s-a pronunţat ieri în dosarul în care Ionel Manţog a fost judecat în ultimii ani pentru nu mai puţin de opt infracţiuni. „Un dosar fabricat”, după cum l-a considerat Manţog de-a lungul timpului. Sentinţa de ieri pare să îi confirme spusele, având în vedere că instanţa abia a reuşit să agaţe un fals pentru care l-a condamnat pe Manţog la un an şi opt luni cu suspendare. Documentul pe care instanţa l-a considerat fals se referă la un teren cu o valoare de… 400 de lei. Cu alte cuvinte, din marele dosar de corupţie instrumentat de DNA nu a mai rămas aproape nimic la prima instanţă, iar „inculpaţii” Vulpe şi Manţog se declară convinşi că la Curtea de Apel vor fi achitaţi.

Dosarul în care Ion Vulpe – fost director general al CNLO şi Ionel Manţog – fost director de resurse umane au fost acuzaţi de fapte conexe celor de corupţie a fost instrumentat de procurorii anticorupţie în anul 2006. Circa 20 de directori, lideri sindicali şi şefi din administraţie au fost cercetaţi la început în acest dosar. Pe parcurs au fost făcute mai multe disjungeri, persoane importante cum ar fi Ion Călinoiu şi Marin Condescu au primit scoatere de sub urmărire penală şi doar o parte au ajuns în instanţă.

Manţog: Am spus de la început că sunt nevinovat

Unul dintre dosarele ajunse pe masa judecătorilor este cel care i-a avut ca inculpaţi pe Ion Vulpe şi Ionel Manţog. Procurorii au deschis acest dosar pornind de la premisa că informaţiile despre zonele care urma a fi strămutate nu sunt destinate publicităţii. Au întocmit actul de inculpare pornind de la art. 12 b din Legea 78/2000, numai că între timp procurorii au aflat că informaţiile cu pricina sunt obligatorii destinate publicităţii, fapt prevăzut de Legea mediului care impune dezbateri publice acolo unde se extind perimetrele miniere. Ca să le iasă dosarul, procurorii au mai adăugat o încadrare pe art. 12 a, acuzându-i pe cei doi că au aflat informaţiile la serviciu.

La aceste două acuzaţii a renunţat judecătorul de la Sibiu, care a decis schimbarea încadrării juridice în abuz în serviciu, mai ales că practica judiciară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie demonstrase deja, cu sentinţe definitive în cazul Marian Urucu, că informaţiile despre strămutări erau destinate publicităţii.

Ionel Manţog a declarat ieri, la aflarea sentinţei, că achitarea era singura soluţie corectă în acest dosar: „Am spus de la început că sunt nevinovat. S-a văzut între timp că infracţiunile de corupţie nu există, fapt dovedit de faptul că instanţa a renunţat la judecarea acestei infracţiuni prin schimbarea încadrării juridice. Îi asigur şi pe prieteni, şi pe duşmani, că sunt nevinovat şi pentru celelalte infracţiuni”.

Instanţa a dispus confiscarea a 140.000 de lei

Instanţa nu a considerat însă că nevinovăţia lui Vulpe şi Manţog este deplină. Astfel, Vulpe a fost mai fost achitat pentru infracţiunea de luare de mită, iar Manţog pentru cea de fals în declaraţiile de avere. În cazul ambilor s-a reţinut că nu poate fi vorba de abuz în serviciu în formă calificată şi s-a schimbat încadrarea, la cererea celor doi inculpaţi, în abuz în formă simplă. Faptă prescrisă, după cum a constatat judecătorul.

Prescrisă, dar reţinută ca faptă, astfel că instanţa a dispus confiscarea sumei de 140.000 de lei de la Ionel Manţog, reprezentând valoarea unor suprafeţe ale casei construite prin strămutarea unor anexe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Sibiu, judecătorul Laura Popa, instanţa a dispus confiscarea unor sume de bani de la cei doi inculpaţi: de la Ion Vulpe va fi confiscată suma de 132.528 de lei, iar de la Manţog suma de 147.800 de lei.

Manţog susţine că decizia instanţei nu este corectă, deoarece casa construită în cartierul Vărsături este încă în proprietatea companiilor miniere, nefiindu-i predată: „Nu se poate dispune confiscarea de la mine a ceva ce în prezent este în proprietatea exploatărilor miniere, după cum acestea au transmis în scris instanţei. Şi nu se poate reţine abuzul în serviciu câtă vreme nu aveam calitatea de salariat când am semnat convenţia de schimb, fiind detaşat la Bucureşti”. Manţog a ţinut să sublinieze că deşi casele pe care le-a predat mineritului sunt demolate, el nu a intrat în posesia casei noi.

Falsul buclucaş şi terenul de 400 de lei

Şi totuşi, Ionel Manţog şi Ion Vulpe s-au ales cu o condamnare de un an şi opt luni cu suspendare pentru fals. Este vorba de faptul că, la un moment dat, cei doi au cumpărat o gospodărie la Ştiucani, pe care au convenit să o împartă. Au făcut un act de partaj voluntar în care din eroare toată suprafaţa de teren de circa o mie şi ceva de metri pătraţi a fost trecută la Manţog. Când a fost observată eroarea, între cei doi s-a făcut un act de vânzare-cumpărare, pentru jumătate din teren.

Între timp, Manţog depusese documentaţia la EMC Jilţ pentru efectuarea unei convenţii de schimb, în care a fost prins inclusiv terenul pentru care primise de la exploatare 800 de lei. Deşi a făcut documentaţia necesară la Jilţ pentru a primi înapoi jumătatea de teren pentru care a returnat 400 de lei, instanţa a reţinut falsul, pe motiv că în actul de vânzare cumpărare s-a specificat că terenul nu a fost înstrăinat.

Cu privire la această condamnare, Ionel Manţog a declarat că înstrăinarea unui teren se putea face numai prin act autentic, ceea ce nu a fost cazul, astfel că infracţiunea de fals nu putea fi reţinută: „Cineva care se pregăteşte să dea la facultatea de drept ştie că terenurile se înstrăinează prin acte autentice. Nu se poate reţine infracţiunea de fals, dacă terenul nu fusese înstrăinat printr-un asemenea act. Este vorba oricum de circa 600 mp în valoare de 400 de lei”.

Manţog face astăzi recurs

Chiar dacă a scăpat de acuzaţiile grave şi s-au reţinut ceva mărunţişuri, Ionel Manţog a declarat că astăzi va face recurs. Acesta consideră că achitarea era soluţia corectă, dar că înţelege decizia judecătorului, după atâţia ani de presiuni mediatice şi nu numai. „Înţeleg decizia judecătorului, pentru că după şase ani de acuzaţii şi sub presiunea tuturor celor interesaţi şi a mass media ar fi fost pentru el un risc foarte mare să dea o soluţie de achitare, aşa cum era normal şi legal”, a declarat Manţog.

„De şase ani afirm că nu am comis infracţiuni de corupţie, fapt care s-a demonstrat acum la Tribunalul Sibiu”.

Ionel Manţog

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: