Se taie lemne de la Poiana lui Mihai

Drumul spre Poiana lui Mihai, din Schela, este unul dintre cele mai frumoase din Gorj și este doar meritul naturii. Poate fi însă și meritul oamenilor, dacă decid să păstreze cât mai natural acest drum. 


În proximitate de Poiana lui Mihai Viteazul, la circa 150-200 de metri se taie lemne ca-n codru. Drumul oricum greu de parcurs devine și mai greu accesibil din cauza buștenilor de pe marginea drumului, care așteaptă să fie ridicați.


Pădure este gestionată de Obștea Moșnenilor Schela și este proprietatea oamenilor, iar aceștia se pregătesc de iarnă. „Nu este la noi, este la o obşte privată care are un contract cu un Ocol Silvic privat. Este vorba despre Ocolul Jiul de la Sadu. Suprafaţa unde se fac tăieri este la Obştea de Moșneni – Schela şi o administrează Ocolul Silvic Jiul. Cel mai probabil sunt făcute pentru populaţie”, explică directorul Direcției Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc.

 Cu toate acestea, chiar dacă aceștia își folosesc proprietatea, apare întrebarea: Cât mai durează până pădurea va fi mai rară sau deloc? 

Drumul nu este frumos doar pentru ce-ți oferă natura, ci și pentru istoria lui.  

Situat la graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara, ”Poiana lui Mihai” este la granița județelor Gorj și Hunedoara și este locul unde s-a oprit Mihai Viteazul în toamna anului 1600 înainte de a trece în Transilvania, în drum spre Viena. Legenda spune că aici i-a murit calul, ceea ce prevestea ce se întâmpla mai târziu cu un an, când voievodul s-a stins. În zonă a fost ridicat un monument în 1932.


Drumul care traversează Poiana lui Mihai ajunge la Petroșani și este o discuție, de ani de zile, despre asfaltarea acestuia în scop turistic și nu numai. Pandurul a încercat o discuție cu un reprezentant al Obștii însă la numărul găsit pe internet nu răspunde nimeni. 

Galerie foto





Vizualizări: 4,128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: