Şcoală fără femeie de serviciu. O mămică, voluntar la mătură!
Situaţie incredibilă în comuna gorjeană Roşia de Amaradia. Şcoala din satul Seciurile este măturată şi încălzită de mama unui elev, care s-a oferit să presteze aceste servicii. Femeia de serviciu a demisionat din cauza salariului mic, iar şcoala nu poate face angajări.
Femeia de serviciu de la Şcoala Primară Seciurile, care era angajată cu jumătate de normă, şi-a dat demisia în luna septembrie, chiar la debutul noului an şcolar, nemulţumită de leafa pe care o primea. Pentru puţin timp, de curăţenie s-a ocupat o asistată social. Orele de muncă în folosul comunităţii sunt limitate şi aşa s-a ajuns în situaţia de a nu mai avea cine da cu mătura în şcoală. În aceste condiţii, mămica unui elev s-a oferit să suplinească voluntar sarcinile femeii de serviciu.
Post blocat, contract de voluntariat
Autorităţile locale se întreabă ce se va întâmpla în situaţia în care femeia se va sătura să lucreze pro bono. Primarul Liviu Cotojman de la Roşia de Amaradia spune că Inspectoratul Şcolar se opune scoaterii la concurs a postului de îngrijitoare. „Am încercat să scoatem postul la concurs şi, surpriză, ne-a blocat inspectoratul. N-a lăsat directoarea să publice în Monitorul Oficial. Nu ne-a dat voie să mai scoatem la concurs. Doar pe o jumătate de post, pe cât era prins în statul de funcţii. Am făcut şedinţă cu părinţii şi s-a oferit cineva, o doamnă, să facă voluntariat. Am încheiat contract cu respectiva şi avem voluntariat la Şcoala Seciurile. Cât o mai ţine, riscăm să nu aibă cine să facă focul, cine să măture, să şteargă praful”, a declarat primarul Liviu Cotojman.
La rândul său, Inspectoratul Şcolar transmite că nu avea cunoştinţă despre această problemă. „La noi nu a ajuns nicio solicitare. N-au cerut. Am discutat cu directoarea şi a spus că nu a cerut pentru că nu se încadrează în buget”, a explicat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.
La unitatea de învăţământ studiază 60 de şcolari şi preşcolari.
„Nu putem face încadrări”
Conducerea Liceului Tehnologic Roşia Jiu, care răspunde de şcoala în cauză, spune că nu are bani ca să poată angaja personal. „Potrivit Legii Finanţelor, ordonatorii de credite nu pot să angajeze cheltuieli peste bugetele aprobate, pentru că noi nu ne încadrăm în costul per elev. Deci nu putem face încadrări. Postul era prins, dar nu ni se dă voie să facem încadrări. Avem o doamnă la grădiniţă cu 0,25 normă, puteam să-i suplimentăm cu 0,50, dar era în acelaşi timp şi nici nu are mijloc de transport să se ducă la şcoală să asigure acolo cele necesare. Peste tot este aşa. Dacă contabilul şi-a dat demisia, şcoala a rămas fără contabil, secretar, administrator. Vom face o adresă la inspectorat, dacă ni se deblochează postul, cu dragă inimă încadrăm”, a comentat Ilona Tiţa, directorul Liceului Tehnologic Roşia Jiu.