Şcoală din 1916, cămin pentru bătrâni
Două proiecte importante pentru comunitatea locală din Bengeşti Ciocadia, judeţul Gorj, au fost aprobate la finanţare din fonduri de la Uniunea Europeană. Este vorba de reabilitarea unui cămin cultural şi înfiinţarea unui centru pentru bătrâni prin modernizarea unei vechi şcoli primare din localitate. În total, administraţia locală a obţinut peste 300.000 de euro.
Autorităţile locale din Bengeşti Ciocadia au primit vineri, 15 iunie, vestea că cele două proiecte au fost aprobate la finanţare. Unul dintre proiecte prevede reabilitarea şi dotarea căminului cultural din satul Bengeşti. Valoarea proiectului este de 207.000 euro. Autorităţile locale urmează să semneze contractul de finanţare la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Vor fi executate lucrări de înlocuire a învelitori şi a tavanului clădirii, se vor înfiinţa grupuri sociale şi vestiare pentru oaspeţi. Totodată, căminul cultural va fi dotat cu mobilier şi va beneficia de un sistem de încălzire centralizat.
Cel de-a doilea proiect face referire la înfiinţarea unui centru de incluziune socială pentru vârstnicii din localitate. Finanţarea se ridică la 100.000 euro, fiind atrasă prin intermediul Grupului de Acţiune Locală (GAL) Parâng din care localitatea Bengeşti Ciocadia face parte. „Este un centru de incluziune pentru bătrâni. Estimăm că de această investiţie vor beneficia circa 200 de vârstnici din localitate. Lucrările ar urma să înceapă cel târziu în toamna acestui an. Clădirea în care va fi realizat acest centru a fost prima şcoală din localitate, construită în anul 1916, acolo au învăţat foarte multe generaţii. De acolo au ieşit foarte mulţi oameni de vază ai comunei. La un moment dat, şcoala a rămas nefuncţională, nu ştiu din ce motiv. M-am gândit că este o şcoală de suflet, are o arhitectură aparte, şi ar fi păcat să nu o renovăm. Şi atunci am găsit această portiţă şi vom face centrul pentru bătrâni”, a explicat Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti Ciocadia.
Autorităţile locale au explicat că este posibil ca lucrările să coste mai mult şi că vor aloca din bugetul local diferenţa de bani necesară pentru finalizarea investiţiei.