Satul de la capătul civilizației. Viața în cea mai îndepărtată localitate din Gorj!
Să ajungi în cea mai îndepărtată localitate din Gorj trebuie să traversezi două județe: Gorj și Mehedinți. În Cerna Sat, din localitatea Padeș, mai trăiesc peste 50 de suflete, de aproape zece ori mai puțin față de populația de acum 40 de ani. Acolo, ai impresia că ai ajuns la capătul lumii. Natura îți oferă o priveliște uimitoare, telefoanele sunt mai mult pentru decor pentru că nu este semnal la telefonie.
Drumul spre Cerna Sat este plin de gropi și denivelări, dar oamenii locului s-au obișnuit cu el. S-au învățat cu viața grea din sat. Tinerii au plecat la oraș după un trai mai bun. Au rămas în urma lor bătrânii pe care n-au putut să-i ia de lângă glia strămoșească. „Tineretul a plecat din sat. Ce să facă aici? Copiii ne-au chemat și pe noi la ei, dar nu putem să lăsăm ce avem aici să mergem la ei. Aici avem toate pământurile și tot”, a spus o femeie din sat. “Iarna e foarte grea. Șase luni ține. Este foarte departe și primărie, și civilizație, și tot”, ne-a spus un alt localnic.
Mai locuiesc acum în Cerna Sat circa 60 de persoane. Timpul trece altfel în zonă. Oamenii nu au telefoane pentru că nu există semnal la telefonie. Nici vorbă de internet. Cât privește viața de zi cu zi, fiecare se aprovizionează cum poate.
“Este un sat cu 60 de locuitori care mai sunt acum întrucât în 1980, erau 400 de suflete. Mulți au murit, tineretul a plecat la școli. Era școală cu patru clase într-o casă a unui om bogat, în 1956. Acolo ne aflam 12 elevi. Tot atunci, s-a înființat magazin și marfa era adusă pe cai, peste munte, din comuna Padeș. Eu aici m-am născut și aici am învățat, apoi m-am dus la Padeș și apoi la Baia de Aramă. Satul este deosebit de frumos”, ne-a spus un localnic.
Zona este căutată de turiști care se încumetă să străbată zeci de kilometri să ajungă în zonele frumoase din Parcul Național Domogled Valea Cernei.