Castelul Roșianu, din Gorj, readus la viață după zeci de ani în paragină
Lăsat în paragină zeci de ani, Castelul Roșianu, din comuna gorjeană Turburea, ar putea recăpăta strălucirea de odinioară. Mitropolia Olteniei, cea care deține clădirea monument istoric, are în plan să o reabiliteze. Banii vor veni de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Castelul Roșianu este o bijuterie arhitecturală, dar se degradează văzând cu ochii. Primăria Turburea n-a putut interveni de-a lungul anilor ca să facă vreo reparație. Acum clădirea este în administrarea Mitropoliei Olteniei, care are un proiect ambițios pentru conacul din satul Poiana. Odată reabilitat, castelul va fi transformat în casă de oaspeți.
„Face parte din patrimoniul nostru istoric și cultural și am decis să-l refacem. Ne-am unit în gând și-n simțire și sperăm să-l restaurăm cât de curând. Este proiectat aici să fie multe compartimente, multe clădiri pentru tineret. Este proiectat un centru foarte mare pentru conferințe și mânăstirea de mai sus”, a spus Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfințitul Irineu.
Vor mai fi construite chilii, un amfiteatru și o bibliotecă. De asemenea, complexul va conține o sală de mese cu capacitatea de 400-500 de persoane, două pavilioane de cazare cu o capacitate totală de 300 de persoane, dar și o sală de sport pentru 350 de persoane. Se va amenaja un spațiu de campare pentru 500 de persoane, 20 de căsuțe de lemn pentru cazare, dar și un spațiu dedicat atelierelor de pictură, cultură, olărit sau broderie.
Sâmbăta, în apropierea conacului, a fost sfințită și piatra de temelie pentru mănăstirea ce va fi construită în zonă. Aceasta va avea o capacitate de o mie de persoane. Proiectul complex si mai cuprinde și asfaltarea drumului de acces spre castel, dar și o parcare.
„Este un lucru extraordinar. Le mulțumesc tuturor care sunt cu sufletul alături de noi, ca să restaurăm acest castel. Proiectul este făcut de Mitropolia Olteniei, pe PNRR, este aprobat și ar putea schimba viața întregii comune. Renovarea acestui castel înseamnă foarte mult pentru noi, pentru comunitate. Primăria n-avea nicio șansă să facă această investiție”, a spus primarul din Turburea, Ion Bîrcă.
În prezent, clădirea este degradată. Prin acoperiș plouă, la etaj cresc copaci, iar din interior s-a furat tot ce s-a putut. După 1989, castelul nu a mai fost întreținut și nici reabilitat. Castelul a fost construit de boierul Dumitru Roșianu cu ajutorul unui arhitect italian, în urmă cu mai bine de un secol.