Urzicile, leacul vindecător al primăverii care schimbă sângele
Urzicile au apărut deja de ceva timp şi probabil că aţi gustat deja din ele, anul acesta. Această plantă des întâlnită în toate zonele ţării este numită şi miracolul primăverii. Pentru că beneficiile micuței plante cu frunze verzi-maronii sunt de-a dreptul fabuloase.
După o iarnă în care organismul a fost privat de importante substanțe nutritive, urzicile fac minuni. Pe cât sunt de accesibile, pentru că primăvara apar prin toate locurile, pe atât sunt de bogate în minerale și vitamine.
Urzicile ajută la curățarea organismului, au proprietăți analgezice, luptă cu anemia și cu diabetul, sunt bogate în fier și în magneziu și întăresc sistemul imunitar. Urzica e nu doar o plantă comestibilă, bună de pus pe masă, ci mai ales o plantă medicinală. Cercetătorii au stabilit că un consum regulat de ceai de urzică, de exemplu, este o terapie ieftină și excelentă pentru combaterea anemiei, datorită conținutului ridicat de fier și de magneziu. De altfel, specialiștii susțin că planta are și proprietăți hemostatice și remineralizante de aceea se spune despre ele că schimbă sângele.
Medicii recomandă consumul de urzici și în cazul bolnavilor de diabet. Sucul de urzică proaspătă ar ameliora simțitor situația pentru că are proprietatea de a scădea glicemia. Ceaiul de urzică este bine-venit și suferinzilor cu afecțiuni cardiace, în hipertensiunea arterială sau alergii.
De asemenea, frunzele de urzici, fierte și preparate ca o pastă, aplicate direct pe locul inflamat, pot calma durerile reumatice. Compresele cu ceai au, de asemenea, sunt un excelent cicatrizant.
Femeilor care intră la menopauză sau tinerelor care sunt la începutul perioadei de menstruație, li se recomandă ceaiul de urzică, pentru un tonus ridicat.