Salarii întârziate la Protecţia Copilului. Situaţie incertă şi la Ambulanţă!

Cei peste 1000 de salariaţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj nu şi-au primit salariile, deşi lefurile ar fi trebuit date încă de marţi. Potrivit conducerii DGASPC Gorj, întârzierea este cauzată de micşorarea sporurilor de care mulţi dintre salariaţi beneficiază. Tot din aceste considerente, angajaţii Serviciului de Ambulanţă Gorj şi-ar putea lua cu întârziere salariile.  

Circa 130 de salariaţi din cei 1008 ai DGASPC Gorj au fost afectaţi de noile prevederi legislative privind acordarea sporurilor. Practic, acestora li s-a diminuat salariul, dar conducerea unităţii şi Consiliul Judeţean au găsit o modalitate, pentru mare parte din ei, astfel încât să rămână cu aceleaşi lefuri. Doar 23 de angajaţi, de la centrele de zi şi Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi Târgu Jiu, vor fi afectaţi, fiind pe grila Ministerului Sănătăţii. Aceste demersuri au determinat o întârziere în plata salariilor. „Motivul pentru care am întârziat cu acordarea salariilor este Hotărârea de Guvern 153/2018 care se referă la regulamentul sporurilor pe unitate. Am fost într-o consultare cu sindicatele şi, împreună cu Consiliul Judeţean, am găsit soluţia. Adică, Consiliul Judeţean să dea o hotărâre şi la anumiţi angajaţi care pierd la salariu să le bage sporul în bază şi atunci nu o să mai piardă. Probabil, în zilele următoare va fi dată hotărârea, iar o parte din bani se vor băga la oameni joi. Diferenţa, după ce se va da hotărârea”, a declarat Laurenţiu Diaconescu, directorul interimar al DGASPC Gorj.  

Sporuri diferenţiate la Ambulanţă

Şi cei 198 de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă (SGA) Gorj ar putea primi salariile cu întârziere, spune conducerea unităţii. În acest caz, ziua de salariu este vineri, 13 aprilie. „Au venit tot felul de modificări legislative şi nu au avut timp să bage în sistem”, a explicat directorul Marinică Niculescu.

Personalul de la Ambulanţă este plătit pe grila Ministerului Sănătăţii, iar sporurile sunt între 55 şi 85%. Curios este faptul că, la Gorj, ministerul a stabilit un spor de 50%. „Eu la întâlnirea de joi de la Ministerul Sănătăţii am întrebat de ce sunt procente diferenţiate între serviciile de ambulanţă. Ne-a explicat că este în funcţie de numărul de personal. Sporurile ar trebui să fie la fel în toate judeţele, pentru că sunt aceleaşi condiţii de muncă pentru toţi”, a comentat Cristi Aldescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Ambusan.

Conducerea SJA Gorj spune că toţi salariaţii vor beneficia de creşteri salariale, mai mici sau mai mari. „Noi am acordat sporuri în limite rezonabile, ia toată lumea mai mult decât în luna februarie. Toată lumea are creşteri. Media este 55%, numai că Ministerul nu a acordat pentru luna martie, pentru că nu era făcut programul cu sporurile. Se vor regla la luna mai. La martie le dăm salariile mărite la toate categoriile de personal. La medici, salariile s-au dublat, le-au crescut la ambulanţieri, la asistenţi, numai că sporurile încă nu sunt bătute în cuie. Ministerul ne-a aprobat 50%. Sporurile s-au dat diferenţiat. Vorbind la salariul pe care îl iau în mână, la medici este o creştere de 35%, iar şoferii şi asistenţii iau 5-7%”, a declarat Marinică Niculescu.

Vizualizări: 1,402

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: