Salariații CE Oltenia își fac deja dosarele de pensionare

Legea care le permite angajaților din cadrul Complexului Energetic Oltenia să iasă mai devreme la pensie intră în vigoare peste trei săptămâni, dar deja oamenii își pregătesc dosarele. Sunt mii de angajați care îndeplinesc criteriile, acum că se pot pensiona la 52 de ani.

Managerul Daniel Burlan spune că, odată cu plecarea salariaților, cele mai multe probleme vor fi în termocentrale. Burlan declară faptul că se fac pregătiri pentru a înlocui personalul, însă necesită timp de pregătire a acestor oameni.

”Noi am făcut săptămânile trecute o analiză a personalului ce urmează să plece la pensie în baza acestei legi, există un impact foarte mare de personal în CE Oltenia. Începem să facem simulări, să ne pregătim. Eventual să înlocuim acel personal, mai ales în funcțiile sensibile. În anumite funcții îți trebuie timp să pregătești personalul. Deja am discutat cu directorii din termocentrale. În această zonă vor exista cele mai mari probleme”, a spus Daniel Burlan, la Gorj Tv.

Vestea că legea a fost promulgată i-a bucurat pe mineri, aceștia începând să își pregătească dosarele.

”Noi am identificat 3.600 de persoane pentru tot anul, dar trebuie să vedem cum se poate aplica legea și pentru cine. Am adresat câteva întrebări la Casa de Pensii și am constatat faptul că foarte mulți salariați care au vârsta de 52 de ani încep să vină după adeverințe pentru a depune dosarele”, a mai declarat Burlan.

Casa Națională de Pensii a făcut precizări cu privire la beneficiarii acestei legi. Pentru a elimina orice interpretări, vă prezentăm integral precizările Casei Naționale de Pensii cu privire la noutățile introduse prin legea nr. 197/ 16.07.2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 712/19.07.2021:

1.Locurile de muncă încadrate în condiții speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completează cu litera i), care vizează:

activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui

2.Beneficiile acestor dispoziții sunt:

•Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate;

•Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile mai sus menționate.

3.Noile dispoziții se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României și NU conțin reglementări referitoare la:

-asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile menționate mai sus înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

-recalcularea pensiilor aflate în plată.

Vizualizări: 8,733

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: