Şacalii fac ravagii în Gorj. Vânătorii au împuşcat deja 50!
Fondurile cinegetice din judeţul Gorj au fost prăduite de şacali. Anunţul a fost făcut de preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Gorj, Nicolae Tonca, în contextul în care tot mai mulţi şacali şi-au făcut apariţia în partea de sud a judeţului. AJVPS Gorj a luat deja primele măsuri de reducere a numărului de şacali. Vânătorii care fac dovada împuşcării unui exemplar primesc două cartuşe din partea asociaţiei.
Numărul şacalilor a crescut considerabil în judeţul Gorj, aşa că nu e de mirare că vânătorii sunt în alertă. Printre localităţile în care şacalul s-a arătat mai des se numără Cruşeţ, Turburea, Scoarţa, dar şi Săcelu. Şacalul este în prezent o ameninţare pentru fondurile de vânătoare. „Este un animal periculos pentru fondurile cinegetice, distruge iezii de căprioară, ouăle de potârnichii, puii de iepuri. Şacalul este mai greu de împuşcat decât vulpea. Au avut apariţii în partea de sud a judeţului, la limita cu Doljul. Nu este un animal care trebuie exterminat, ci redus ca număr pentru că face multe pagube”, a declarat Nicolae Tonca, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor.
Vânătorii care împuşcă şacali sunt răsplătiţi cu câte două cartuşe. „Dacă demonstrează că au împuşcat un şacal vor primi câte două cartuşe indiferent de câte au tras pentru a-l omorî. Sezonul e în plină desfăşurare şi până la 31 martie este permisă vânarea şacalilor după care se reia din 15 mai. Vulpea, în schimb, se vânează tot anul. Până în prezent, pe fondurile de vânătoare din Gorj au fost împuşcaţi 50 de şacali”, a adăugat Nicolae Tonca.
Cât priveşte mistreţii, reprezentanţii AJVPS Gorj au declarat că pe 15 februarie se încheie împuşcatul acestora, cota fiind de 125 de mistreţi. Până în prezent, vânătorii din Gorj mai au de împuşcat 13 porci mistreţi. În judeţul Gorj sunt 30 de fonduri cinegetice pe care sunt repartizaţi 1.220 de vânători.