S-au descoperit în premieră microplastice în sângele uman

Microplasticele au fost depistate deja de mai mult timp la peşti, dar acum au fost detectate în sângele uman. Cercetătorii au descoperit mici particule de plastic la aproape 80% dintre oamenii testați.

Descoperirea demonstrează că particulele se pot deplasa prin corp și pot rămâne în organe, iar impactul asupra sănătății este deocamdată necunoscut.

Oamenii de știință sunt îngrijorați pentru că microplasticele pot afecta celulele umane în condiții de laborator și se știe deja că particulele de aer poluat pot intra în corp și cauzează milioane de decese premature pe an.

Cantități uriașe de deșeuri din plastic sunt produse în fiecare an, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Everest și până la cele mai adânci oceane.

Se știe deja faptul că oamenii consumă mici particule de plastice prin hrană și apă, precum și prin aer, iar acestea au fost descoperite și în excrementele bebelușilor și adulților.

Oamenii de știință au analizat mostre de sânge de la donatori anonimi, toți fiind adulți sănătoși, și au găsit particule de plastic la 17 dintre aceștia. Jumătate din mostre conțineau plastic PET, folosit cel mai des la băuturi, în timp ce o treime conțineau polistiren, folosit pentru ambalarea alimentelor și altor produse.

Un sfert din mostrele analizate conțineau polietilenă, un polimer din care sunt făcute pungile de plastic.

Cercetările anterioare au arătat că microplasticele sunt de 10 ori mai prezente în excrementele bebelușilor în comparație cu cele ale adulților și că bebelușii hrăniți cu biberoane din plastic înghit milioane de particule de microplastice în fiecare zi, a informat The Guardian.

Bebelușii și copiii mici sunt, în general, mai vulnerabili la expunerea cu particule și chimicale.

Noul studiu a fost publicat în jurnalul Environment International și a adaptat tehnici existente pentru a detecta și analiza particule cu dimensiuni până la 0,0007 mm. Unele dintre mostrele de sânge au conținut două sau trei tipuri de plastic. Echipa a folosit ace de seringă din oțel și tuburi de sticlă pentru a evita contaminarea.

Vizualizări: 2,446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: