Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 25 ianuarie 2025.

(închide)

S-a dublat numărul virozelor în ultima săptămână

Numărul cazurilor de viroză s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la aproximativ 90.000 în toată țara, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în cursul acestei luni se poate continua vaccinarea antigripală iar activitatea şcolară trebuie să continue, cu triaj epidemiologic. Rafila a arătat că, având în vedere ce se întâmplă în Europa, mai ales în vestul Europei, ne aşteptăm ca şi în România situaţia să evolueze ascendent, probabil încă vreo trei-patru săptămâni, după care, în mod firesc, aşa cum se întâmplă în fiecare sezon, se intră pe un tren descendent.

”Ne aflăm în plin sezon al virozelor şi dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat, sunt în jur de 90.000 de cazuri de viroze, dar încă ne aflăm sub media ultimilor 5 ani şi sub ceea ce s-a înregistrat anul trecut, în acelaşi interval de timp. Au fost peste 100.000 de cazuri anul trecut, dar observăm, pe de o parte, o creştere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic, de la circa 4.500 am ajuns la peste 5.000 de cazuri în această săptămână la nivel naţional”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a precizat că se încearcă pregătirea sistemului de sănătate pe trei paliere, în primul rând asistenţa medicală spitalicească, care să permită o organizare internă a spitalelor, care să preia pacienţii care au viroze respiratorii.

Rafila a spus că al doilea element important este cel de redeschidere potenţială a centrelor de evaluare pe care le-am pus la punct în timpul pandemiei COVID-19, adică serviciile ambulatorii de specialitate care permit investigaţii, inclusiv de radiologie, astfel încât pacienţii care vin direct de la medicul de familie să nu trebuiască să meargă să blocheze, de exemplu, unităţile de primire urgentă.

Potrivit ministrului, al treilea palier este legat de medicina de familie, mai exact de centrele de permanenţă.

El a menţionat că Direcţia de Sănătate Publică va verifica în fiecare judeţ modul de funcţionare a acestor centre. ”Dacă sunt de permanenţă, trebuie să asigure servicii medicale permanent, nu doar întâmplător, încât să fim siguri că oamenii, indiferent de ora la care au nevoie de serviciu medical, îl pot obţine fie într-un centru de permanenţă, fie într-un centru de evaluare, fie la unitatea medicală spitalicească”, a precizat el, potrivit News.ro.

Vizualizări: 297

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: