Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 25 ianuarie 2025.

(închide)

De ce apare „bila leneșă” și ce e de făcut pentru recuperare!

Cunoscută și drept fiere, bila nu este un organ în sine, ci un lichid galben-verzui, secretat de ficat și depozitat în vezica biliară, al cărei rol este de a susține procesul de digestie.  Atunci când bila nu mai funcționează normal apare o stare de disconfort care vine la pachet cu dureri greu de suportat.

Bila leneșă sau dischinezia biliară este o tulburare de motilitate prin care bila nu este transportată corect prin tractul biliar către vezica biliară. În consecință, vezica biliară nu poate furniza o cantitate suficientă de bilă pentru ajutarea procesului de digestie. Acest fenomen îngreunează procesul digestiv, motiv pentru care poartă numele de bilă leneșă. 

Deși cauzele propriu-zise pentru această anomalie nu sunt cunoscute, unii factori de risc pot contribui la apariția bilei leneșe și anume inflamația cronică, obezitatea, un dezechilibru hormonal, stresul excesiv sau contractarea excesivă a mușchiului sfincterului Oddi.

Principalele simptome ale unei persoane cu bilă leneșă includ stări puternice de greață, însoțite adesea de vărsături, constipație, stare de slăbiciune, dureri de cap, dureri abdominale (în special în partea dreaptă).

Înainte de a urma un tratament medicamentos, medicul va recomanda anumite schimbări în dietă. Se recomandă mâncăruri ușor digerabile, cum ar fi legumele și fructele proaspete, carnea slabă (pui, curcan, pește) și carbohidrații complecși (leguminoase, pâine integrală, orez brun). Alimentele se consumă crude, fierte sau la grătar. 

În ceea ce privește alimentele care trebuie evitate, lista cuprinde mâncărurile grase și alimentele bogate în grăsime (atât animală, cât și vegetală), alimentele conservate, mezelurile, mâncărurile prăjite, condimentele, murăturile, lactatele grase, nucile, ciocolata, vinetele, ceapa și usturoiul. Băuturile acidulate, alcoolul și tutunul ar trebui, de asemenea, evitate.

Vizualizări: 557

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: