S-a descoperit un „fast-food” antic sub cenuşa din Pompei

Sub cenușa vulcanului Vezuviu, în oraşul antic Pompei, arheologii au descoperit recent un thermopolium. Este vorba de un fel de „fast-food” stradal din Roma Antică, unde se servea mâncare.

Edificiul scos acum de sub cenuşa oraşului Pompei este decorat cu motive policrome şi se află într-o stare foarte bună de conservare.  Blatul pe care se servea masa fusese parţial dezgropat în 2019, însă lucrările au fost extinse pentru a se conserva cât mai bine integritatea structurii.

Clădirea era situată într-un cartier care, la acea vreme, era foarte frecventat, la intersecţia a doua străzi.

Cercetătorii au identificat picturi în culori vii reprezentând animale, în special păsări de curte şi raţe sălbatice, ce erau gătite şi servite, cu vin sau alte băuturi. Oamenii de ştiinţă au descoperit, în spaţiile din structura mesei, chiar şi resturi alimentare, care ar putea oferi informaţii valoroase asupra obiceiurilor gastronomice din Pompei, din perioada erupţiei Vezuvului, în anul 79 e.n. 

Un fragment de os de raţă, dar şi resturi de porc, de capră, peşte şi melci au fost găsite în vasele de teracotă. Într-un vas de lut asemănător unui butoi au fost găsite boabe de fasole zdrobite, care serveau la modificarea culorii şi gustului vinului. „Pe lângă faptul că reprezintă o altă mărturie a vieţii de zi cu zi din Pompei, posibilităţile de analiză a acestui termopolium sunt excepţionale, pentru că pentru prima dată o zonă de acest tip a fost excavată în totalitate”, a declarat Massimo Osanna, director general al Parcul Arheologic Pompei, citat de Digi 24.

În apropierea acestui edificiu s-au mai descoperit amfore, un rezervor şi o fântână, precum şi oseminte umane. „Taraba pare să fi fost închisă şi abandonată în grabă de proprietarii săi, dar este posibil ca cineva să fi rămas şi să fi pierit în timpul primei faze a erupţiei, în urma prăbuşirii mansardei”, a explicat Massimo Osanna într-un interviu acordat agenţiei Ansa. Alte oseminte ar putea aparţine unui hoţ, sau unui fugar înfometat, surprins de vaporii incandescenţi, ţinând în mână capacul vasului pe care tocmai îl deschisese.

Astfel de thermopolium erau foarte frecvente şi populare în Roma Antică iar în Pompei existau aproximativ 80 de astfel de structuri.

Oraşul Pompei, îngropat în urma erupţiei Vezuviului, este al doilea cel mai vizitat sit arheologic din Italia după Colosseum din Roma.

Vizualizări: 1,242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: