Rușeț anunță concedieri, dar și angajări la Medservmin
Noul director executiv al prestatorului de servicii mediale pentru CE Oltenia, Medservmin, a declarat într-un interviu la TV Sud că societatea trebuie salvată, „dar că vor exista colegi care ne vor părăsi”. Rușeț are un mandat de patru luni și spune că a găsit o societate cu dezechilibre legate de personal, cu salarii mici, dar și cu dotări învechite.
Reporter: Sunteți de câteva zile la conducerea Medservmin. Cum ați găsit societatea?
Ion Rușeț: Sunt dificultăți la Medservmin, generate de dezechilibre evidente de personal, nu avem o dotare de ultimă generație, sunt și probleme legate de calitatea resursei umane. Principalul nostru beneficiar, CE Oltenia, își restrânge cheltuielile cu serviciile și nu de ieri. Peste 90% din serviciile Medservmin sunt pentru Complexul Oltenia, beneficiar ale cărui pretenții sunt mai mari acum față de 8-10 ani în urmă.
Rep.: Puteți satisface aceste pretenții mai mari fără o bază materială modernă?
I.R.: Încercăm. Există colegi care își desfășoară cu responsabilitate sarcinile, dar sunt și unele dezechilibre. Voi avea discuții cu sindicatele, am avut un raport amănunțit și cu personalul TESA. În luna mai începem discuțiile pentru noul Contract Colectiv de Muncă și, deși suntem o societate mică, cu o sută și ceva de salariați, sunt două sindicate.
Rep.: Sunt salarii motivante la Medservmin?
I.R.: Am găsit un sistem de salarizare care nu este motivant. Peste 60% din personal are salariul minim pe economie, am găsit oameni cu studii superioare care câștigă la fel ca un muncitor. Este și o criză de medici, avem posturi vacante, sperăm să organizăm concursuri și să aducem medici tineri care vor să muncească sau chiar medici cu experiență.
Rep.: Veți reuși să faceți asta în patru luni de mandat?
I.R.: Mandatul meu este de patru luni, cu posibilitate de prelungire cu încă două luni dacă nu va fi finalizată selecția, dar eu nu trebuie să gândesc numai pentru ziua de azi. Ar fi simplu pentru mine să iau decizii numai pentru ziua de azi sau pentru cele patru luni. Societatea trebuie salvată, dar asta va însemna și că vor fi colegi care ne vor părăsi.
Rep.: Care sunt intențiile CE Oltenia în legătură cu Medservmin?
I.R.: Cred că orice societate își dorește ca o subsidiară să reziste pe piață. Nu cred că domnul Boza sau alți membri ai Directoratului își doresc să colaboreze pe termen scurt de un an-doi cu o altă firmă de servicii medicale decât Medservmin. Dar, este nevoie de investiții, de bază materială, de extindere pe piață, dar este puțin probabil să se întâmple asta în 2017. Privesc cu optimism moderat, dar rămân realist cu privire la viitorul acestei societăți.