Roșiile românești se scumpesc

Temperaturile ridicate și umiditatea excesivă au compromis o mare parte din recoltele de tomate, astfel că roșiile sunt mai scumpe cu 30% decât în aceeași perioadă a anului trecut.  Unii fermieri spun că au pierdut până la jumătate din recolte din cauza crăpării roșiilor și a bolilor care s-au răspândit rapid în aceste condiții.

În solariile unui tânăr producător din Bălești, de exemplu, roșiile sunt aproape compromise. "Am avut zile când arăta termometrul și 60 de grade în solar. A fost foarte cald și recolta e compromisă. Cred că va fi cel mai scurt sezon de roșii. Prețurile vor fi modificate pentru că nu vor mai fi atât de multe roșii românești pe tarabe. Și ardeiul a avut de suferit. S-a deshidratat aproape instant din cauza soarelui", a spus Laurențiu Mălăescu. 

Deși roșiile s-au copt înainte de vreme, față de aceeași perioadă a anului trecut, producția este mai mică, spun fermierii, astfel că prețul este cu 30% mai mare. Polenizarea plantelor se face mai greu, iar tratamentele nu au același efect la temperaturi ridicate. Unele soiuri de roșii pleacă cu 6 lei de la producător, dar la tarabe ajung să coste dublu, iar cei care resimt efectele secetei sunt și consumatorii, nu doar producătorii.

Galerie foto



Vizualizări: 1,101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: