Un primar din Gorj povestește cum a schimbat pandemia viața de la sate
Pandemia a trecut, însă nu și efectele ei. Izoletele, măștile, imaginile cu persoanele conectate la aparate sau oameni dragi răpuși de virusul nevăzut, distanțarea socială impusă de autorități și de protocoale creionează un tablou sumbru care nu a fost încă dat uitării. Parcă lumea nu a devenit la viața de dinainte de pandemie și asta se vede cel mai mult la sat.
Deși a trecut ceva timp de când pandemia s-a sfârșit, sătenii nu au mai revenit la viața normală și nu și-au reluat obiceiurile sociale din trecut.
"După pandemie lumea la sat nu mai este la fel. Pandemia a schimbat viața, dar și oamenii. Sătenii nu mai comunicăm. Eu mai ies seara la poartă și nu mai trece nimeni pe drum să te salute, nu mai ies oamenii seară după ce termină muncă să se relaxeze, să mai schimbe două vorbe. Oamenii nu mai comunică, sunt reținuți. Înainte de pandemie ne strângeam pe la porți, glumeam, râdeam, mai comentam o știre, un meci, fierbeam porumbi, dar acum nimic. Nici copiii nu se mai duc la baie la Gilort. E trist totul și izolat. Că să nu mai spun că la sat au rămas doar bătrânii", povestește primarul din Bengești-Ciocadia.
Victor Georgia nu prevede un viitor bun pentru satele din România și pentru acest lucru să vina și arată cu degetul spre politicieni.
"Eu nu prevăd un viitor bun pentru satele din România. Toți politicienii vorbesc doar de alegeri, alianțe politice ca să se pună ei bine, și nu fac nimic să învie satele și să aducă pe cei plecați în străinătate acasă, la sat. Ai noștrii au plecat în alte țări și guvernanții ne aduc nepalezi să muncească aici. Eu am peste 200 de localnici plecați în străinătate și majoritatea și-au luat locuințe acolo și mi-au spus clar că nu mai au de ce veni aici. Vin în vizită la bătrâni. E trist, e monoton și va fi și mai rău. Viața și relațiile sociale în sate nu mai există".