Romii gorjeni cer să primească pensie de ghetou

Persoanele de etnie romă care au fost deportate în timpul regimului naţional-socialist din Germania au dreptul la o “pensie de ghetou”. Pentru a putea beneficia de pensia oferită de statul german, etnicii romi trebuie să îndeplinească anumite condiţii speciale. Aceştia trebuie să dovedească cu un document că au fost deportaţi în Transnistria sau cu proba cu martori. Ca urmare a acestei informaţii Casele Judeţene de Pensii au fost luate cu asalt de romii care s-au gândit că pot aduce orice martor pentru a intra in posesia documentelor.

Aproximativ 300 de gorjeni figurează în evidenţele Casei Judeţene de Pensii ca fiind persoane persecutate din motive etnice. „Persoanele care au fost persecutate din motive etnice, în perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945, beneficiază de o indemnizaţie al cărei cuantum diferă în funcţie de situaţia în care s-a regăsit persoana respectivă. Deşi această lege a produs efecte încă din anul 2000, în evidenţele noastre se află 279 de beneficiari ai acestei legi”, a declarat Ioana Talău, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj.
Numărul celor care solicită recunoaşterea calităţii de persecutat din motive etnice a crescut considerabil, după ce statul german a instituit „pensia de ghetou”. „În ultimul timp Casele Judeţene de Pensii se confruntă cu o avalanşă de cereri prin care se solicită recunoaşterea acestei calităţii. De abia acum se întâmplă acest lucru pentru că statul german a hotărât ca toate persoanele care au fost supuse acestei persecuţii să beneficieze de o pensie specială care în Germania poartă numele de „pensie de ghetou” şi de care ar putea să beneficieze şi persoanele de la noi din ţară, în speţă romii. Pentru a beneficia de această pensie de ghetou, solicitanţii trebuie să depună la dosar, în Germania, un document eliberat de casele de pensii prin care li se recunoaşte calitatea de persecutat. Acest document se eliberează în baza altor documente care să arate că persoana respectivă a fost strămutată, deportată sau expulzată din locuinţa sa”, a mai precizat Ioana Talău.
Solicitantul trebuie să aibă o vechime de minim 60 de luni, indiferent unde a muncit şi poate dovedi cu acte acest lucru. Singurii urmaşi care pot primi jumătate din dreptul supravieţuitorului sunt soţul sau soţia, cu condiţia să fi fost căsătoriţi legal, ceea ce, din păcate, adeseori, nu este cazul romilor.

Vizualizări: 366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: