Românii, campioni europeni la înghițit antibiotice ”după ureche”
Autoritățile impun reguli stricte pentru prescrierea și eliberarea antibioticelor, ca să poată urmări electronic tot procesul. România a ajuns pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice în afara spitalului.
Pentru că sunt luate după ureche, organismul nu mai reacționează în fața unei boli.
Anul trecut, pentru rețetele compensate și gratuite de antibiotice, statul a decontat peste 208 milioane de euro. La acestea se adaugă cele luate cu prescripție simplă, de la medicul stomatolog de exemplu.
Prof. dr. Simin Florescu, medic primar boli infecțioase: ”Vorbim și de o prescripție exagerată în ambulator, mai ales în sezonul rece. O parte dintre medici aleg să prescrie în exces antibioterapie la copii, dar nu numai, în situații în care poate nu ar trebui prescrise. Cele mai frecvente sunt infecțiile virale respiratorii. Al doilea motiv este solicitarea de către pacienți de antibiotice. În al treilea rând, este vorba de consumul de antibiotice rămase de la ei sau de la restul familiei, de la vecini sau prieteni. Practic o automedicație”.
Pentru a limita consumul de antibiotice, Ministerul Sănătății înăsprește regulile de prescriere și eliberare.
Farmaciștii vor raporta zilnic toate operațiunile cu antibiotice
Pe rețetele pentru antibiotice, medicii vor completa mai multe informații: seria și numărul prescripției, datele de identificare ale cabinetului medical, dar și ale pacientului - numele, prenume, vârstă și CNP.
Se vor trece codul de diagnostic, semnătura, parafa și data în care a fost eliberată rețeta. Dar și denumirea medicamentului, concentrația, cantitatea, modul de administrare și durata tratamentului. Rețeta va rămâne în farmacia care o eliberează.
Mai mult, farmaciștii vor fi obligați să raporteze în fiecare zi, într-un sistem electronic, toate operațiunile cu aceste medicamente.
Raportarea zilnică a stocului de medicamente a fost implementată încă din 2016, dar până acum nu s-a făcut.
Aceste măsuri sunt necesare în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății spune că până în anul 2050 rezistența antimicrobiană, provocată și de consumul excesiv de antibiotice, va cauza până la 10 milioane de decese, scrie Pro TV.