Romanescu: 2019, un an și mai dezastruos
Primarii de municipii sunt revoltați pe măsura guvernanților prin care s-a stabilit ca autoritățile să nu primească tot impozitul pe venit. Și, dacă în 2018, bugetele primăriilor au fost subțiate serios de Revoluția fiscală, în acest an vor fi și mai austere. “Va fi un an dezastruos. Pe măsurile Guvernului, anul trecut Primăria a pierdut 3 milioane de euro”, a afirmat primarul Târgu Jiului, Marcel Romanescu.
Romanescu s-a întâlnit, la începutul acestei săptămâni, cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România. A discutat cu ceilalți edili și cu oficiali ai Ministerului Finanțelor despre impozitele pe acest an: „De doi ani ne confruntăm cu această problemă. Vreau să informez cetățenii că am avut o întâlnire la nivelul Asociației Municipiilor din România, cu factorii de decizie, în privința stabilirii nivelului impozitelor pentru anul 2019. Sunt membru în forul de conducere și am avut o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, la București, pentru a vedea exact care este nivelul impozitelor pe care le vom primi, ca autoritate publică, pentru anul 2019”.
Veștile de la București nu sunt deloc bune pentru primării. Banii vor fi tot mai puțini, iar multe abia își vor permite să funcționeze în acest an. Cu toate acestea, Romanescu dă asigurări că, la Primăria Târgu Jiu, situația nu este atât de gravă, dar bugetul va fi mai mic din cauza impozitului pe venit. „Din păcate pentru noi, nu am primit vești îmbucurătoare. Se pare că, după 2018, care a fost un an extrem de prost pentru noi, autoritățile publice locale, urmează un an 2019 și mai dezastruos. Vedeam declarația ministrului de Finanțe care spunea că autoritățile vor primi 100% din impozitul pe venit pentru anul următor. După legea bugetului votat anul trecut, am primit 41,73%, mult sub jumătate. În 2019, vom primi și mai puțin. Foarte multe autorități publice nu vor avea bani decât pentru funcționare și mă refer la municipii. Nu primim cota necesară pentru a putea să dezvoltăm orașele, suntem în această situație, să ne gândim cum achităm salariile și utilitățile pentru fiecare oraș. Târgu Jiul este totuși într-o situație bună. Nu mai avem niciun fel de datorie nici către furnizori, nici către bănci. Suntem pe zero”, a mai spus edilul.