Licitație nouă pentru centura Târgu Jiului. Șantier blocat
Responsabilitatea pentru blocajul de pe șantierul centurii este pasată de la o instituție la alta. Cei 20 de kilometri de drum care urmau să ajute la fluidizarea traficului greu din oraș ar fi trebuit să fie gata încă din 2016, dar lucrările sunt realizate în proporție de 40%. Compania de Drumuri Naționale urmează să scoată la licitație și diferența de lucrări, însă nu a stabilit încă bugetul.
Oficialii Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu anunță că lucrările sunt blocate din cauza Primăriei Târgu Jiu.
Autoritățile n-au reușit, ani la rând, să facă planurile parcelare care să le permită utilajelor să reînceapă lucrul. “Nici până acum nu avem planurile parcelare de la primărie. Noi am contractat deja o firmă care să facă lucrările de cadastrare. Cei de la primărie ne tot dau asigurări că vor fi gata aceste planuri. Totul depinde de primărie. Nu știu dacă cineva se mai riscă, în acest moment, să dea drumul la o lucrare neavând acele planuri. Știind de ce s-a blocat înainte, să venim acum să o luăm de la capăt. Deja Compania se judecă cu Primăria Târgu Jiu. Ei au recunoscut vina. Au spus că nu au planurile. Au recunoscut. Spun că lucrează la ele. Din păcate, noi nu prea avem ce să mai facem de aici încolo”, a transmis Cristi Tudor, reprezentant al SDN Târgu Jiu.
„Domnilor, apucați-vă de treabă!”
De partea cealaltă, primarul Marcel Romanescu susține una și bună: la planurile parcelare se tot lucrează, dar nu ar împiedica reluarea lucrărilor: „Nimic nu i-a ținut pe constructori să finalizeze această lucrare atâta timp cât pentru terenul pe care trebuie să se realizeze centura există decret de expropriere. Terenul este pus la dispoziția Ministerului Transporturilor. Care e problema Primăriei Târgu Jiu? Au foarte bine delimitat culoarul! Domnilor, apucați-vă de treabă!”.
Documentele ar putea fi gata la primăvară, a mai adăugat Romanescu. „Problema de despăgubiri este legată de ceea ce facem noi astăzi, de acele planuri parcelare. Am contractat firme care să se ocupe de acest lucru din 2017. Dar din 2012 până în 2017, când am ajuns primar, de ce oare nu s-au făcut aceste demersuri și s-au organizat doar licitații? Avem o firmă care este în teren. În trei - patru trebuie să finalizeze acest cadastru sistematic pentru Primăria Târgu Jiu”, a mai spus primarul Romanescu.
Între timp, se fac exproprieri. Aproape toți proprietarii de case aflate în traseul centurii au fost despăgubiți. La București, se fac calcule pentru licitarea restului de lucrări. “Facem dezmembrările cu sprijinul OCPI, unde am găsit înțelegere. Am dezmembrat toate imobilele din intravilan. Toată lumea care a avut imobile a trecut prin comisie. O mare parte și-a primit banii. Restul vor primi banii săptămâna viitoare, de la CEC. Noi nu ne mai putem mișca decât pe bucăți mici. Avem banii pentru lucrări, avem banii pentru exproprieri. Clar vor fi alte sume. În 2013, au fost niște prețuri. Până acum, de exemplu, bitumul s-a scumpit de patru ori. România nu mai produce bitum. Importăm din Serbia sau Ucraina. Se va umbla clar la valoarea licitației”, a mai explicat Cristi Tudor.