Revoltă la Albeni după demisia primarului. „Nu vrem să plece!”
Zeci de localnici din Albeni s-au strâns marți în fața sediului primăriei pentru a-și manifesta susținerea pentru primarul Ionuț Silviu Stan, acesta demisionând din funcție la sfârșitul săptămânii trecute. Edilul a avut o serie de neînțelegeri în ultima vreme cu consilierii locali, mai ales după ce a propus ca indemnizația primită de aceștia pentru participarea la o ședință să scadă de la 5% la 1%. Pentru că lupta politică a atins cote de neimaginat, tânărul primar a ales calea demisiei, preferând să se retragă el din funcție și să îi lase pe consilieri să gospodărească ei comuna, mulți dintre ei fiind la al doilea sau al treilea mandat.
De îndată ce au aflat că primarul și-a depus demisia, susținătorii lui Stan s-au strâns în fața primăriei, în mijlocul lor venind, spre prânz, inclusiv prefectul Ciprian Florescu, acesta dorind să se asigure că lucrurile nu degenerează, mai ales că primarul era plecat la București, iar oamenilor nu avea cine să le vorbească.
Greva foamei, pentru primar
Sătenii sunt convinși că primarul ar fi putut în cursul mandatului să le rezolve multe din problemele comunei și tocmai de aceea sunt de partea lui. „Noi nu vrem să-și dea demisia. În 8 luni, de când e primar, a făcut treabă. Consilieri s-au supărat pentru că a vrut să le taie din indemnizație”, a spus o localnică. „Să-l respecte, că e primar în comună. El ar vrea să facă, dar dacă consilierii îi pun piedică, ce să facă omul?!”, a declarat o altă femeie. O bătrânică a spus că este hotărâtă să intre în greva foamei pentru primar. „Eu nu-l las să plece pe primar. M-a respectat și m-a ajutat. Cum să-l las?! Miting! Pentru el stau și nemâncată, să se rezolve problema”, a spus bătrâna. „Nu l-am votat domnule prefect pe primarul ăsta acum un an, dar acum dacă ar fi alegeri l-aș vota fără regrete. L-am văzut ce a făcut prin comună, e un om capabil, s-a implicat în rezolvarea problemelor și de asta sunt oamenii de partea lui, să știți”, i-a spus un localnic lui Florescu. „Cât a trecut de la alegeri, câteva luni, că anul trecut au fost și câte nu a făcut omul ăsta în comună? O grămadă de lucruri, a asfaltat ulițele, a făcut curățenie, i-a pus pe mulți la muncă, e foarte bun ca primar. E tânăr, e bătăios și ne-a arătat că e pentru noi. Consilierii nu știu decât să ceară indemnizație, ei să plece, nu primarul”, a spus un localnic.
Florescu: Stați degeaba aici!
Prefectul a discutat cu sătenii minute bune, încercând să îi lămurească de faptul că și primarul, dar și consilierii sunt rezultatul unui vot democratic ce trebuie respectat. „O să discut cu domnia-sa, ulterior o să discutăm și cu consilierii locali, să găsim o cale de înțelegere. Mergeți la treburile dumneavoastră, că stați degeaba aici! E alegerea dumnealui. Demisia ține de voința omului. Dacă el vrea să rămână, rămâne. Dacă vrea să-și înainteze demisia, și-o înaintează. Nu-l poate împiedica nimeni”, le-a spus președintele Consiliului Județean. Oamenii au ținut-o însă una și bună, că ei îl vor mai departe pe Stan în fruntea localității și că nici nu se gândesc să accepte o plecare a acestuia din funcția de primar.
Atribuțiile primarului ar trebui preluate, conform legislației, de un viceprimar. Comuna nu are însă așa ceva și, ca urmare, consilierii mult huliți ar fi trebuit să își aleagă un reprezentant din rândurile lor pentru o asemenea funcție. „Nu vrem vice, să fie clar. Iar vine unul care doar trăiește din banii noștri și să nu facă nimic. Să îl lase pe primar în funcție”, a fost reacția oamenilor, situația în localitate rămânând destul de tensionată, mai ales că demisia lui Stan va avea efecte de la 1 iunie. Consiliul Local are următoarea componență: 4 consilieri PSD, 4 - UNPR, 2 - PNL și 1 PRU.