Restricții în Defileul Jiului. Alpiniștii fac derocări
Sunt restricții de circulație în Defileul Jiului. Până în luna mai, se fac lucrări de rănguire a versanților. Ce înseamnă asta, mai exact? Alpiniștii escaladează muntele și caută pietrele ce riscă să se prăbușească pe șosea și îndepărtează pericolul. Lucrările sunt necesare și obligatorii. Astfel, va fi pus în siguranță traficul în Defileu mai ales că zona este cunoscută drept una unde cad bolovani pe carosabil și pot produce oricând o tragedie asemănătoare cu cea de anul trecut, când un șofer a murit după ce o piatră i s-a prăvălit pe mașină.
Doi alpiniști escaladează, în această perioadă, versantul. Au de verificat peste 34 de mii de metri pătrați. Echipați cu răngi, aceștia verifică stâncile nesigure și le dislocă pe cele care riscă să cadă pe șosea.
Misiunea lor nu este deloc ușoară mai ales că acționează și la peste 100 de metri înălțime. „Avem aviz de la Defileul Jiului, că ei au habitate naturale şi am fost cu ei în teren. Am făcut ridicări de puncte GPS. Atunci am constatat cu ei că au înălţimi de peste 350 de metri, unde există risc real. Avem corzi de 100 de metri şi se termină înainte să ajungă jos. Avem instrumente optice cu care măsurăm, dar din cauza vegetaţiei, aici, nu o să putem să le utilizăm. Realizarea lucrărilor de rănguire versant se face prin coborârea în rapel. Atunci faci rănguirea”, a spus Daniel Sârbu, diriginte de șantier.
Soluția este una temporară, spun specialiștii. Cu toate acestea, lucrările sunt obligatorii pentru ca participanții la trafic să nu fie puși în pericol. Astfel că sunt impuse și restricții de circulație. Traficul este oprit în reprize de câte zece minute, în intervalul 8 – 16.
„Cad destul de uşor şi sunt feliate foarte mult. De aceea, aceste lucrări sunt foarte necesare şi obligatorii. Din păcate, conducătorii auto nu respectă nici măcar indicaţiile piloţilor de trafic. De multe ori, nu opresc la acel indicator. Riscul de a se întâmpla evenimente rutiere este foarte mare. De aceea facem un nou apel, să respecte restricțiile de viteză și indicațiile piloților de trafic”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al DRDP Craiova.
Valoarea contractului este de circa 340 de mii de lei. Lucrările sunt achitate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova. Astfel de lucrări au loc și în Valea Oltului sau în zona Voineasa, din Vâlcea.
Anul trecut, un bărbat a murit după ce un bolovan de peste 50 de kilograme a căzut de pe versant direct prin parbrizul mașinii pe care acesta o conducea.