Reciclarea a ajuns și la sate. Primar: "Pur și simplu au dispărut sticlele"

Reciclarea a început să fie prezentă și în satele din Gorj, însă nu datorită unor campanii de conștientizare sau instruiri privind colectarea selectivă, ci pentru că oamenii pot câștiga bani din acest proces. Recuperând garanția de 50 de bani pentru fiecare sticlă, mulți locuitori din mediul rural reușesc să își asigure pâinea zilnică.

Autoritățile locale apreciază această inițiativă, deoarece în comune sticlele nu mai sunt aruncate la întâmplare.

„Vreau să vă spun că acest program de reciclare este foarte binevenit. Ar fi trebuit implementat de mult timp, pentru că aduce rezultate. De când oamenii au aflat că primesc bani pe sticle dacă le returnează la magazinele din sat, nu mai vedem PET-uri în șanțuri, pe albia râurilor, pe sub poduri sau prin păduri. Faptul că primesc 50 de bani pentru fiecare sticlă i-a făcut responsabili. Acum le strâng în saci și le duc la magazine. Orice leu contează în aceste vremuri", a declarat Mihai Calotă, primarul comunei Urdari.

Inclusiv angajații instituțiilor publice participă la reciclare.

„Oamenii din comuna mea chiar colectează sticle pentru reciclare. Am observat că atunci când facem curățenie pe domeniul public nu mai găsim sticle aruncate. Nu este nimic rușinos în asta. Și noi, la primărie, strângem sticlele și le ducem la reciclare. În sfârșit, problema PET-urilor de pe cursurile de apă și de sub poduri a fost rezolvată", a declarat Ion Dijmărescu, primarul comunei Turcinești.

Fenomenul se manifestă și la nivel urban, în municipiul Târgu-Jiu. La majoritatea centrelor de colectare se formează cozi zilnic, semn că și aici recuperarea garanției de 50 de bani este un stimulent eficient pentru reciclare.

Vizualizări: 726

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: