Răspunsul legat de comasarea liceelor, la finalul lunii. Ce spun foștii șefi ai ISJ Gorj 

Foștii șefi ai învățământului din Gorj susțin cu jumătate de gură reorganizarea celor cinci licee tehnologice din Târgu Jiu. Ion Ișfan și Marcela Mrejeru au comentat decizia Inspectoratului Școlar de a comasa unitățile de învățământ din cauza rezultatelor slabe la examenele de Bacalaureat, din ultimii ani. Cei doi foști inspectori generali admit că ar fi nevoie de o reorganizare, dar care să se facă etapizat și nu dintr-o dată. 

Între timp, inspectorul general al ISJ Gorj, Dana Constantinescu, menționează că nu se pierd specializări și nu vor rămâne profesori fără ore.

Cert este că, până la sfârșitul lunii mai, va fi luată o decizie. "ISJ nu a făcut decât să respecte ordinul de ministru și să trimit documentația și decizia finală va fi luată de ARACIP si Ministerul Educației. Dacă ARACIP va emite un aviz favorabil, va emite un ordin de ministru care să dispună, de la 1 septembrie 2022 o reorganizare a rețelei școlare în privința celor cinci licee propuse spre comasare. Domnii profesori au venit cu propuneri. Foarte multe nu corespundeau realității. Niște păreri induse. Le-am demontat. Se va afla la sfârșitul lunii mai dacă această reorganizare se va face sau nu", a fost mesajul Danei Constantinescu, șefa ISJ Gorj. 


Ea a ținut, din nou, să liniștească dascălii care predau în aceste licee. A dat asigurări că nu vor rămâne fără ore. "Nu se va pierde nicio specializare. În primul an de după reorganizare, toate clasele de a noua vor fi respectate și păstrate. Nu se elimină nicio clasa de a IX-a anul acesta. În anul 2023 - 2024, se vor face alte planuri. Niciun profesor nu va fi defavorizat de numărul de ore sau de încadrare. Profesorii acestor licee beneficieze de foarte multe ore suplimentare. Cred că vor mai fi și ore cu plata la oră. Sunt suficiente ore pentru toată lumea. Ce spun ei, ca își vor pierde locurile de muncă, nu este adevărat", a mai punctat Dana Constantinescu. 


Doi foști inspectori au acum opinii pe subiectul comasării, unul dificil dat fiind că sunt implicați mulți oameni. Dificil și pentru că unde sunt oameni, unii văd voturi. 


Ișfan ar opri totul sau ar comasa și pe alții 

Nici Ion Ișfan nu s-a declarat împotriva reorganizării, dar a explicat că totul ar fi trebuit să se facă în mai multe etape.

“Aș opri totul. Ar trebui să ia toate școlile din Gorj, unde procentul la Bac e sub media pe țară, să le reorganizeze. Nu poți să-i iei doar pe unii pentru că nu-ți plac ție ochii nu știu cui. Soluția e o clasă de liceu, o clasă de a noua și restul merg în lichidare, clasele acelea merg în continuare. O să vedeți rezultatele la Bac-ul din 2023 după această perioadă, la liceele tehnologice. Vă spun că nu o să fie niciun liceu tehnologic care va avea sub 20% la Bac și vor fi majoritatea peste 50% pentru că au avut o singură clasă de liceu și n-au mai intrat copiii cu note foarte mici la liceu”, a comentat Ion Ișfan, fost inspector general al ISJ Gorj, într-o emisiune la Tele3.

Prezentă în aceeași emisiune, și Marcela Mrejeru a comentat această situație. A spus că atât elevii, cât și dascălii sunt debusolați și nu știu ce se va întâmpla cu ei din toamnă. Mai mult, ea a subliniat că unii profesori riscă să rămână fără ore și să fie nevoiți să-și completeze catedra cu ore făcute în afara orașului.

„Nu au fost consultați, nu au fost discuții cu ei. Puteau să meargă de la ISJ să discute cu dumnealor înainte să se pună pe tapet comasarea acestor unități școlare mai ales că tocmai s-a aprobat planul de școlarizare. La sfârșitul anului școlar, sunt bulversați pentru că nu știu unde o să meargă din toamnă. Personalul didactic și nedidactic vor avea de suferit. Vor fi colegi fără ore, să plece din oraș și în altă parte. Și copiii sunt bulversați, că nu știu unde vor merge la școală din toamnă. Unii vor merge la Peștișani, alții la Turceni. Ce vorbim?”, a reacționat și Marcela Mrejeru, fost inspector școlar general.

Mrejeru: Amânarea, cea mai bună variantă

Reorganizarea ar trebui amânată, a continuat Mrejeru. „Procedura aceasta de reorganizare trebuie amânată. E cea mai bună variantă. Trebuie reanalizată și discutată cu toate liceele implicate, cu primăria. Pot să pună pe hârtie toate soluțiile, care sunt elevii care se comasează, care sunt formațiunile de studiu care se comasează”, a mai spus Mrejeru.

„E de noaptea minții. Noi comasăm licee și la UCB se face liceu. Ce calcule și-au făcut? Ei înființează și ISJ desființează. Asta e politica unora”, a mai spus Ișfan, în contextul în care Universitatea „Constantin Brâncuși” a anunțat că va înființa un liceu teoretic în Târgu Jiu.

Liceul Auto „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, Liceul Tehnic nr. 2, Liceul Energetic și Liceul Tehnologic „Ion Mincu” se află pe lista conducerii Inspectoratului Școlar pentru a fi comasate și transformate în doar două unități de învățământ. Cei de la ARACIP vor tranșa, în final, lucrurile. De la demararea procedurilor de comasare au ieșit la iveală situații incredibile, din care rezultă că liceele sunt ”populate” forțat, elevii fiind uneori angajați ai instituțiilor. De-a lungul timpului, la aceste licee au fost cele mai slabe rezultate la examene. 


 

Vizualizări: 2,017

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: