"Comori" în alb și negru, la Novaci
Expoziție inedită în foaierul Casei de Cultură din Novaci. Zeci de costume populare vechi de peste 100 de ani au fost expuse celor care vor să vadă cum se îmbrăcau novăcenii odinioară. Expoziția etnografică "În alb și negru" poate fi admirată până pe 19 mai. Piesele vestimentare unice îi aparțin băciței Mărioara Babu.
"Expozitia aduce în fața publicului costumul popular ciobănesc, din Zona folclorică Novaci, dovadă a identității naționale comune a comunității novăcene cu cele din Mărginimea Sibiului.
Costumele populare expuse apartin novăcenilor din zona Novacii Străini, adică acea zona recunoscută și sub denumirea de Ungureni, locuită de urmașii localnicilor veniti în zonă din Mărginimea Sibiului, pentru care creșterea animalelor încă mai reprezintă o preocupare. Am ales acest generic de prezentare datorita faptului că aceste costume, dincolo de aspectul etnografic vorbesc despre sufletul, gândirea și comportamentul ciobanilor din zonele amintite: hotărâți, greu de manevrat, pentru care viata este ori prea frumoasa, ori foarte grea.
Aceste costume sunt hainele care vorbesc despre viata ciobanilor care înfruntă atât greutătile vieții cât și vitregiile naturii. Fondul alb reprezintă curătenia, spatiul pe care se "plimbă" românii cu costume in zeci de culori, munteanului din munții nostri plăcându-i simplitatea și eleganța rafinată.
Fiecare obiect expus are o poveste a motivelor cusute cu dibacie în casă si pot fi modele de succes pentru realizatorii de costume populare din lumea modernă cu sugestia de a renunta la tot ce ține de kitsh și improvizații etnografice. Povestea lor tine si de anii în care au fost create, de cum si cu ce ocazii s-au purtat. Vizitatorii au aflat cum se îmbracă un costum ciobănesc din această zonă, la zi de sărbătoare sau cu oile la munte. Exponatele datează din anii 1900 și până astăzi. Sunt autentice 100% si dau valoare zonei folclorice în care trăim, unde costumul popular in alb și negru este elemente de reper pe harta etnografică a României, a transmis Elena Basarabă, organizatorul acestei expoziții.
Exponatele aparțin colecției Marioara Băbu și poate poate fi vizitată în fiecare zi până pe 19 mai 2022, în foaierul Casei de Cultură Novaci.