Rânca, împărțită în două: Modernizare și Ev Mediu. „Am pierdut toba de eșapament!”
Stațiunea Rânca rămâne, în continuare, „un copil cu două moașe”, cum o botează unii administratori de cabane și pensiuni din zonă. În timp ce o parte din stațiune a fost modernizată și drumurile au fost asfaltate, cealaltă jumătate suferă la acest capitol.
Oamenii care ajung în zonă, dar și cei care au case de vacanță ori pensiuni în stațiune se plâng de multe străzi administrate de Primăria Novaci. Spun că arată ca după bombardamente, că nu au văzut niciodată o palmă de asfalt și șoferii își strică mașinile când intră pe o astfel de stradă.
„Niciodată în 16 ani strada, de altfel cea mai larga, linistita și frumoasă cale d comunicație din Ranca, nu a fost mai nepracticabila ca în acest an! Au venit in iunie- iulie doua utilaje , o săptămână pentru reabilitarea ei. Entuziasm, veselie, buna dispoziție, (fără acatiste), toți concesionarii fericiți! Dezamăgire totala!.. Multitudinea de utilaje (maxim 2 -3) au plecat spre alte zări de soare pline, la solicitarea Primariei probabil , pentru lucrări de importanta de interes național, militar, european, personal. Dar ce știm noi cei de pe strada Gilort! Lemnul se poate transporta și pe un drum forestier”, este revolta unui cabanier.
Oamenii semnalează că la unele cabane poți ajunge doar cu tractorul. Acum, în perioada verii.” O bătaie de joc! Am venit din februarie pana acum de doua ori pe strada Gilort. A doua oara masina mea a pierdut toba de la eșapament! Este o mașină mai înaltă de teren, 4x4, dar mai veche achiziționată de, după posibilități, coane Fănică! Să nu reparați râpa Gilort, să mai pățească și alții ca mine”, e un alt mesaj.
Atât autoritățile din Baia de Fier, cât și cele din Novaci, care administrează stațiunea Rânca nu au ratat nicio ocazie să se laude cu modernizările pe care le au în plan pentru această zonă care atrage zeci de mii de turiști. Până la realitate, s-a dovedit că e însă cale lungă.