PSD Gorj s-a săturat să aştepte „un răspuns” de la Centru

Ziua de azi este ultima în care PSD Gorj mai aşteaptă un răspuns de la nivel central în privinţa posturilor de conducere din minerit şi energie. Liderul filialei, Florin Cârciumaru, spune că el şi colegii săi au aşteptat până acum timp de câteva săptămâni pentru ca problema respectivă să fie tranşată la nivel central. Ce vor face însă social-democraţii după ziua de azi? Greu de spus!

„Nevoia” primirii unui răspuns de la Centru a apărut după ce social-democraţii gorjeni au decis să blocheze negocierile cu PDL la împărţirea posturilor de conducere de la nivel de judeţ. Negocierile mergeau bine, erau chiar aproape de finalizare, mai ales că se şi semnaseră o parte din documente, moment în care echipa PSD s-a retras de la masa dialogului. Atunci au început declaraţiile contradictorii prin presă, chiar şi afirmaţii ale unor mai mari din organizaţie care spuneau că îşi dau demisia dacă posturile de conducere din minerit şi energie nu revin organizaţiei, etc, etc. După zile întregi de dispute sterile au urmat săptămâni bune de aşteptare. Practic, un judeţ întreg a fost blocat nu doar de lipsa bugetului de stat pe anul acesta, ci şi a incoerenţei politicienilor care, dacă ar fi avut tactul necesar, până acum puteau să aibă proprii oameni în posturile de conducere. Aşa a apărut ideea medierii conflictului de la nivel central, mediere care, deocamdată încă nu s-a produs, în ciuda tuturor promisiunilor şi a drumurilor pe care mai marii PSD Gorj le-au făcut ba la Bucureşti, ba prin diferite locuri prin ţară pe unde au fost organizate diverse întâlniri de partid.

Ultima zi pentru a primi un răspuns

Discuţii pe această temă s-au purtat inclusiv cu Mircea Geoană la sfârşitul săptămânii trecute, social-democraţii gorjeni, nu doar Cârciumaru, fiind asiguraţi că problema respectivă urma să fie discutată ieri la nivel central în cadrul coaliţiei de guvernământ. Cârciumaru spune că mai aşteaptă încă un răspuns de la şefii săi de la Bucureşti, după care, în lipsa unor precizări oficiale, Biroul Executiv al PSD Gorj va fi convocat pentru a lua o decizie. Liderul organizaţiei spune că Biroul Executiv a fost cel care a stabilit blocarea negocierilor cu PDL până la clarificarea situaţiei posturilor de conducere din minerit şi energie şi tot Biroul Executiv este cel care va trebui să ia o nouă decizie, în contextul în care directorii generali instalaţi deja în funcţii nu au mai fost schimbaţi.

Protocolul nu se aplică în mai multe judeţe

Ziua de ieri a trecut fără să aducă cu ea prea multe clarificări. La nivel central a fost o întâlnire între mai marii PSD şi ai PDL, dar la câte belele au pe cap aceştia, cu lucruri mult mai importante, despre Gorj şi problemele social-democraţilor de aici nu s-a auzit decât la capitolul „etc”. Dinspre Bucureşti s-a auzit doar că PSD şi PDL nu au semnat protocoale de colaborare în şapte judeţe, după cum a spus ieri purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz. În judeţele respective, printre care şi Gorjul, evident, cele două partide nu au ajuns la un acord referitor la împărţirea funcţiilor din instituţiile deconcentrate. Potrivit unor surse din PSD judeţele sunt: Arad, Braşov, Galaţi, Dâmboviţa, Gorj, Teleorman şi Bucureşti. Adică Bucureşti, unde sunt capii centrali ai celor două partide, Teleormanul de unde provine Liviu Dragnea, cel care a fost ministru de interne 12 zile, dar şi Aradul reprezentat de Gheorghe Falcă, mai vechea cunoştinţă a democrat-liberalilor gorjeni. Aşadar, protocolul nu funcţionează în zone cu greutate, dacă ţinem cont că şi la Gorj deputatul-ministru Victor Ponta a fost cel care a făcut cele mai belicoase declaraţii la adresa partenerilor săi de guvernare din PDL. Cât despre un răspuns de la centru, aşteptat de PSD Gorj, acesta poate fi dedus din declaraţia purtătorului de cuvânt al partidului. "Nu se poate da peste cap întreaga administraţie locală redeschizând subiectul majorităţilor în consiliile judeţene", a spus Duvăz.

PDL vrea refacerea majorităţii în Consiliile Judeţene

Şi, ca şi cum neînţelegerile pe deconcentrate sau minerit şi energie nu erau suficiente, dinspre PDL răzbate un gând care va necesita şi el mediere de la „centru”, dacă va fi pus în aplicare în cele din urmă. Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a afirmat şi el recent că subiectul majorităţilor din consiliile locale şi judeţene va fi abordat în cadrul coaliţiei după adoptarea bugetului de stat, democrat-liberalii dorind ca majorităţile de după locale să fie refăcute.

"Un Parteneriat pentru România trebuie să funcţioneze atât la nivel local, cât şi la nivel central", a declarat Gheorghe Flutur la finele şedinţei Biroului Permanent Naţional al PD-L, desfăşurată ieri. Democrat-liberalul a precizat că subiectul nu a fost abordat în ultima şedinţă a liderilor coaliţie de guvernământ, însă anterior au avut loc discuţii pe această temă. "Am purtat astfel de discuţii prin care să punem în aplicare prevederile protocolului acolo unde se poate. Avem deja, în teritoriu, majorităţi formate din PSD şi PD-L. Să nu uităm totuşi că majorităţile din administraţia locală s-au constituit anul trecut, după alegerile locale, deci acum şase-şapte luni", a spus Flutur.

El a arătat că democrat-liberalii vor aborda din nou subiectul după ce va fi adoptat de către Parlament proiectul de buget de stat pentru anul 2009. "Prioritar este, în momentul de faţă, bugetul", a spus Flutur precizând că democrat-liberalii vor în continuare ca prevederile protocolului dintre cele două partide de guvernământ să fie aplicate şi în cadrul relaţiilor dintre organizaţiile judeţene ale PD-L şi PSD. Şi, astfel, PSD Gorj se afundă şi mai mult în ceaţă…Cel puţin deocamdată.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: