Protestul magistraţilor, semnat de zeci de judecători şi procurori gorjeni
Peste o mie de magistraţi din ţară au semnat în cinci zile memoriul prin care protestează împotriva unor modificări care se doresc a fi aduse în sistemul judiciar. Judecătorii şi procurorii nu sunt de acord cu propunerea ca avocaţii cu 18 ani vechime să poată deveni magistraţi fără examen, doar pe bază de interviu. De asemenea, nu sunt de acord ca promovarea profesională să fie făcută doar în baza unei evaluări pe ultimii trei ani, tot fără examen. Judecătorii şi procurorii sunt şi împotriva revenirii pe post a celor plecaţi din magistratură, proiectul de lege aflat în dezbatere publică permiţând asta celor cu zece ani vechime.
Judecătorii şi procurorii gorjeni care semnaseră până ieri memoriul sunt de la instanţele din Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti.
De la Judecătoria Târgu Jiu au semnat judecătorii Bogdan Popescu, Lavinia - Mihaela Oproiu, Daniel Cornescu, Nicoleta Nitu, Claudiu Margulescu, Lucian Popescu - Bejat, Sorin Patrulescu, Mihaela Pacuraru, Ionela Nanu, Mihaela Tudorescu, Alina Mihaela Retezanu, Laurentiu Militaru, Andreea Simona Suciu, Rozalia - Manuela Nanescu, Laura - Mihaela Pulbere, Minodora Puianu, Titerlea Andreea, Petrisor Lupulescu, Carmen - Loredana Manescu, Dorina Ivanisi. Acestora li se adaugă judecătorii Tribunalului Gorj Tinela Mota, Pena Cristina, Ana - Maria Nicolcescu. Memoriul a fost semnat şi de procurorii Pena Marian Dan, Eugen Stanculescu, Andrei Cristian Onescu, Tudor Florin Bocai, Dragos Catrinoiu, Claudiu Cazan, Ramona Venczel.
De la Judecătoria Târgu Cărbuneşti au semnat Ioana-Ruxandra Malaescu, Carmen Vatafu, Mihaela Nicoleta Popescu, Mirela Alexandra Popescu, Cojocaru Elena Andra, Mihaela Carmen Merisescu, Mihai Merisescu.
„Atragem atenţia că aceste modificări, efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007 - 2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeană şi România”, arată magistraţii în memoriu. Aceştia spun că recrutarea judecătorilor şi procurorilor trebuie să fie făcută exclusiv pe bază de concurs, considerând că examenul este singurul mod de evaluare corectă a pregătirii profesionale. „Evaluarea pe anumite perioade de timp nu poate constitui o barieră în promovare prin instituirea sa ca probă cu o pondere de 50% din nota finală. Acest sistem este total inacceptabil, evaluarea nu poate constitui decât un criteriu de înscriere la examen, ceea ce şi constituie la momentul actual. (...) Totodată, criticăm lipsa oricăror precizări privind proba scrisă la promovare în funcţii de execuţie, nefiind detaliat în ce constă această probă scrisă, ce înseamnă caracter practic şi reieşind că o evaluare a cunoştinţelor teoretice (care se impune în special la acest moment al intrării în vigoare de noi coduri) şi a pregătirii profesionale, a fost înlăturată total. Pregătirea profesională, primul criteriu luat în considerare de Recomandarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, a fost cu totul exclusă”, se arată în memoriul magistraţilor.