Protest la Palatul Justiţiei din Târgu Jiu. Ce spun avocaţii

Peste 100 de avocaţi din Baroul Gorj protestează astăzi în faţa Palatului Justiţiei din Târgu Jiu. Aceştia au îmbrăcate robe şi şi-au pus banderole albe pe braţe.

Acțiunea se desfăşoară la nivel naţional. Avocații nu vor intra la niciun proces în sălile de judecată, decât dacă este vreo urgență. 

Principala nemulțumire porneşte de la tendința guvernului de suprataxare a profesiei de avocat.

„Nu este un protest propriu-zis, un protest clasic. Dacă ne-am fi dorit un astfel de protest, cu certitudine el s-ar fi desfăşurat pe o perioadă mai lungă de timp. Ce ne-am dorit noi este să tragem un semnal de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă corpul nostru profesional şi deficienţele care există în sistemul judiciar. Am decis să fie o singură zi la nivel naţional. Trebuie să aveţi în vedere contextul în care are loc această manifestare. Faptul că venim după o îndelungată perioadă de pandemie, urmată de o criză economică, inflaţie, apoi a urmat protestul magistraţilor. Toate manifestările acestea au lovit profesia noastră. Ar trebui ca imaginea noastră în societate să fie una corectă. Avocatul este o profesie care nu este salarizată de către nimeni. El practic trăieşte din ceea ce încasează de la clienţi, din onorariile percepute în baza contractelor de asistenţă juridică. Dacă ai o populaţie afectată, e firesc ca şi avocatura să sufere. Lucrurile care au degenerat şi care au determinat să avem o manifestare, o campanie de conştientizare a rolului avocatului, au început, în primul rând, cu tendinţa de suprataxare a profesiilor liberale de către guvern. În condiţiile în care economia din România nu duduie, a te îndrepta spre acest segment, de suprataxare este o chestiune care va afecta pe termen lung profesia. Cota aceasta de 10% către CASS este împovoratoare. Ne putem aştepta oricând, din partea guvernului, la un impozit progresiv, la o majorarea a TVA-ului. Vom ajunge în situaţia în care două treimi din încasări se vor duce către stat”, transmite Constantin Groza, decanul Baroului Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 2,783

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: