Protest la Inspectoratul Școlar Gorj. Profesorii amenință cu greva
Zeci de profesori de la Târgu Jiu și Bîlteni au protestat, marți, în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Dascălii acuză că nu a fost aprobat planul de școlarizare pentru anul viitor așa cum a fost înaintat către ISJ și se tem că vor rămâne fără locuri de muncă. De anul viitor, în cadrul liceelor tehnologice nu vor mai funcționa clase cu învățământ teoretic și, în acest fel, profesorii cred că se urmărește desființarea liceelor tehnice, mai ales din zonele rurale.
Circa 50 de profesori de la Colegiul Tehnic din Bîlteni și de la Colegiul Nr. 2 din Târgu Jiu au protestat aproape o oră, marți, în fața sediului ISJ. Profesorii s-au revoltat pe decizia celor de la Inspectorat de a nu aproba și clase teoretice la școlile tehnologice. „Se urmărește probabil desființarea acestor școli. Vorbim de licee care sunt în mediul rural, cele mai multe, și unde oamenii nu au bani să-și trimită copiii la oraș și aceștia vor abandona școala. La Bîlteni, s-au solicitat două clase teoretice, dar nu le-au fost aprobate decât cele tehnice. Nu este normal așa ceva”, a spus unul dintre protestatari.
„Sunt părinți care nu vor avea bani să-și dea copiii la liceele din oraș. Poate că, deși sunt la țară, vor să învețe într-o clasă de profil teoretic. Nimeni nu ne-a cerut părerea. Nimeni nu a vorbit cu copiii sau cu părinții înainte să fie luată această decizie”, a spus un alt dascăl. „Am făcut grevă de avertisment. Următorul pas este să intrăm în grevă generală. Așa nu vor rămâne lucrurile”, a amenințat un alt dascăl.
Ișfan: E o bășcălie ce fac ei
Ion Ișfan a mers marți la Ministerul Educației pentru a depune proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020, spre aprobare. Inspectorul general spunea înainte de ședință că va prezenta și doleanțele unităților de învățământ deranjate de înființarea claselor de profesională în detrimentul celor de profil teoretic, dar nu crede că ministerul de resort va dispune altceva. A dat exemplu situația de la Liceul Tehnologic Bîlteni. ”Să vedem la Bîlteni cine le aprobă să înființeze învățământ liceal teoretic. Au 64 de copii în clasa a VIII-a și deja au trei clase la Bîlteni, două de profesională și una de liceu. N-au copii să acopere patru clase. Pe Filologie n-au acreditare, acum vor să o înființeze. Le-am dat, din ce au cerut ei, clasa pe care sunt acreditați, tehnologicul și profesionala. E o bășcălie ce fac ei. Forțează niște lucruri aiurea. O să spun la minister chestiile acestea, dar după metodologie n-au cum”, a comentat Ion Ișfan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Fără rezolvare
Purtătorul de cuvânt al instituției, Georgeta Popescu, a explicat că planul de școlarizare se face acum în baza unui nou ordin de ministru. „Este un ordin de ministru care prevede acest lucru. În învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2019-2020, vor fi 40% din clase cu învățământ teorectic, restul de 60%, învățământ tehnologic sau profesional. Ca atare, liceele care au acest caracater în denumire, nu vor avea clase de învățământ teorectic de anul viitor. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj se află, în aceste zile, la Ministerul Educației, la București, chiar cu aceste modificări. Le garantăm domnilor profesori că nu vor rămâne fără catedră. Vor intra în reorganizare sau la completări”, a explicat Georgeta Popescu.