Proiect inedit – Brâncuși „pictat” din ață și cuie!
Un tablou cu totul special al lui Constantin Brâncuși a fost realizat de câțiva tineri artiști proveniți din mai multe orașe ale țării din dorința de a-i impulsiona pe români să doneze bani pentru achiziționarea ”Cumințeniei Pământului”. Aceștia au convins 1000 de persoane să doneze câte 10 lei în schimbul unui cui folosit la realizarea tabloului cu sculptorul din Hobița. Lucrarea a fost prezentată ieri la Poarta Sărutului, ploaia oprindu-se odată cu aducerea tabloului aici și expunerea lui lângă opera lui Brâncuși.
Tabloul a fost realizat în aproximativ trei săptămâni, timp în care artiștii au bătut circa 7000 de cuie pe care le-au legat cu vreo 20 de kilometri de ață de diverse nuanțe, în special culori închise. „Are 2 metri înălțime pe 1,3 metri. Am folosit circa 20 de kilometri de ață pentru a lega cele 7000 de cuie pentru că aproximativ aceasta este și distanța pe care a parcurs-o Constantin Brâncuși din Hobița sa natală până la Târgu Jiu. A fost o provocare, dar vorba marelui sculptor, lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu e să te pui în situația de a le face”, a spus Rareș Mateescu, unul dintre „pictori”.
Selfie cu o mie de oameni
Colegul său Andrei Mimiș a vorbit și despre un videoclip care a fost realizat și lansat pe piață cu această ocazie, imaginile prezentându-i pe artiști la treabă, dar și citate din Brâncuși. „Am ales acest loc pentru că e un loc deosebit și îi încurajăm pe toți cei care doresc să își facă un selfie să îl facă pentru că nu e doar un selfie. Aici sunt cuie pentru care 1000 de oameni au donat câte 10 lei. E un selfie cu 1000 de oameni care însă nu se văd. Pentru mine a fost o onoare să lucrez la această operă, să apar în acest video care din punctul nostru de vedere este și mai inedit decât cel inițial”, a menționat Andrei Mimiș.
O româncă venită din Statele Unite ale Americii pentru a face un tur prin țara natală a fost cea mai încântată dintre toți vizitatorii. „Am fost acum de la Peștera Muierilor la cea de la Polovragi pe jos și tare mă bucur că am ajuns și la Poarta Sărutului. Bucuria e și mai mare că am prins exact acest moment al prezentării tabloului. Lucrarea este superbă și sper că artiștii care au realizat-o să aibă succes cu ea. Evident că mi-am făcut un selfie pentru că cei de acasă nu mă cred că pot merge atât și tocmai de aceea imortalizez locurile prin care trec”, a spus turista.
Tabloul va putea fi văzut în următoarele zile în mai multe orașe din țară şi în final va fi vândut în cadrul unei licitații publice, banii strânși fiind donați ulterior pentru achiziționarea „Cumințeniei Pământului” .