Baia de Fier: Tradiţia se păstrează. Sute de oameni la „coborâtul oilor”!
Comuna Baia de Fier a îmbrăcat straie de sărbătoare week-endul trecut, sute de persoane fiind prezente la Festivalul transhumanţei „Coborâtul oilor de la munte”. Festivalul marchează închiderea sezonului de păşunat, iar localnicii au demonstrat, încă o dată, că tradiţia se păstrează vie la Baia de Fier. Şi în acest an au fost organizate parade ale cailor şi ale portului tradiţional, zeci de localnici venind la eveniment îmbrăcaţi în costume populare. Tot în costum popular s-a îmbrăcat şi primarul Dumitru Turbăceanu.
Petrecere mare la Festivalul transhumanţei „Coborâtul oilor de la munte”. Sărbătoarea a început încă de sâmbătă cu un spectacol folcloric, susţinut de Roberta Crintea, Marian Medregoniu, Alexandra Bleaje, Andreea Vulcu şi Ionela Sterp. Ziua de vârf a fost, însă, duminică, festivalul pastoral adunând sute de persoane pe platoul de la ieşirea din Peştera Muierii. Tot aici a poposit şi alaiul portului popular. Ca în fiecare an, a fost nelipsită şi parada cailor, cele mai frumoase exemplare din comună fiind mânate de localnici îmbrăcaţi în costum tradiţional. Din alai a făcut parte şi o trăsură cu oieri, îmbrăcaţi specific zonei. Costumul popular a fost purtat chiar şi de Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier. „Tradiţia se păstrează vie la Baia de Fier. Ne bucurăm să vedem că tinerele generaţii duc mai departe obiceiurile păstrate din moşi-strămoşi. Este o mândrie să vedem copii de doar câţiva anişori, îmbrăcaţi în costume populare. Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru păstorii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce au să vină, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor, pentru desfacerea produselor muncii lor”, a declarat primarul Dumitru Turbăceanu. La eveniment au participat şi autorităţile judeţului: prefectul Gheorghe Paraschivu; vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ciprian Florescu; senatorul Mihnea Costoiu, deputatul Mihai Weber şi alţii. De asemenea, au fost prezenţi şi aleşi locali din alte judeţe ale ţării, precum şi directori ai unor instituţii din Gorj. Alături de locuitorii comunei Baia de Fier au sărbătorit „Coborâtul oilor de la munte” ansamblurile şi formaţiile artistice din diferite zone ale ţării cu specific ciobănesc, precum Vâlcea, Sibiu, Olt şi Alba.
Preparatele tradiţionale, la mare căutare
Pe platoul de la ieşire din Peştera Muierii a fost organizat şi un târg, la care au fost prezenţi zeci de comercianţi. Spre deosebire de celelalte evenimente gorjeneşti, unde terasele cu mici şi bere erau la mare căutare, acum au fost foarte bine vândute produsele tradiţionale. Oamenii se îngrămădeau în jurul ceaunelor cu mămăligă şi tocan de oaie. „Nu suntem din Gorj, am venit la nişte prieteni de la Târgu Jiu şi am vrut să profităm de această ocazie să vedem tradiţia gorjenilor. Nu am cumpărat mici şi bere pentru că de astea găsim şi la noi, la Constanţa. Am preferat câte o porţie de mămăligă cu tocan şi palincă. Vrem să vedem paradele, iar apoi vom vizita Peştera Muierii”, a declarat un turist din Constanţa. N-au trecut neobservate nici vitrinele cu brânză şi caşuri. În târg, au fost amenajate standuri pentru articole de îmbrăcăminte specifice ciobanilor. Pe lângă clopuri şi căciuli din blană, au fost expuse şi tradiţionalele cojoace ale ciobanilor. Un astfel de cojoc costă 400 de lei. „Nu se prea caută cojoacele de către gorjeni, mai ales de cei din zona noastră. La Baia, la Crasna şi la Novaci, nu există familie de ciobani care să nu aibă un astfel de cojoc. Sperăm să le vindem la turiştii care vin din afara judeţului. Anul trecut, am vândut un cojoc la un bucureştean. Îmi spunea că nu-l va purta, ci doar îl va păstra ca obiect de artizanat”, a spus o ciobăniţă.