Producție slabă la varza de Bălești. Primar: numărul producătorilor a scăzut drastic

Comuna Bălești era cândva "patria verzei", însă numărul producătorilor a scăzut drastic în ultimii ani. Anul acesta, din cauza secetei, mulți nu au mai cultivat, iar producția este la jumătate față de anul trecut. Autoritățile încearcă să păstreze tradiția și să organizeze "Festivalul Verzei", dar acest lucru va fi posibil doar dacă producătorii vor avea suficientă varză pentru eveniment.

Se pare că și celebra "varză de Bălești", cunoscută la nivel național pentru calitatea sa, este pe cale de dispariție, deoarece numărul producătorilor scade alarmant.

"Și producția este așa cum e vremea de secetoasă. Vreau să vă spun că mulți producători au renunțat să mai planteze anul acesta, după ce au văzut încă din luna martie că e secetă. Producția nu este, în mod clar, similară cu cea de anul trecut. Și vreau să vă spun că numărul producătorilor scade de la un an la altul; efectiv, schimbările climatice îi fac să renunțe la agricultură. Dacă facem o comparație cu acum 10 ani, mai avem doar 20-30 de săteni care mai cultivă varză, adică mai puțin de jumătate din numărul producătorilor de atunci. E vorba de cei care produc pentru vânzare, nu de cei care pun varză în grădină pentru consum propriu. Și anul acesta e și mai rău.", a spus primarul Mădălin Ungureanu.

Pentru că varza este "vedeta" la Bălești, autoritățile locale au organizat, de câțiva ani, un festival tocmai pentru a motiva producătorii. Anul acesta, însă, evenimentul este sub semnul întrebării.

"Noi ne dorim să organizăm și anul acesta 'Festivalul Verzei', dar, în primul rând, trebuie să vedem dacă ne permite ordonanța austerității, deși evenimentul nu implică mari cheltuieli. Am amenajat un spațiu frumos, chiar lângă Fântâna lui Coșbuc, și dacă producătorii de varză vor avea ce vinde la festival, în mod sigur o să-l organizăm", a mai adăugat Mădălin Ungureanu.

Vizualizări: 1,039

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: