Experiență unică la muzeul digital de la Peștișani: Parcă m-am teleportat!

Experiență inedită în comuna lui Brâncuși. A fost inaugurat primul muzeu digital din Oltenia, unde atât turiștii, cât și localnicii vor putea să vadă lucrările lui Brâncuși din întreaga lume, biblioteci virtuale până în New York fără să facă vreo călătorie. Doar câțiva pași și cu o pereche de ochelari VR.

Primii care au încercat această experiență au fost bunicii comunității din Peștișani, apoi tinerii din cadrul liceului.

„E ceva fabulos! Parcă m-am teleportat lângă Coloana fără Sfârșit odată ce mi-am pus ochelarii aceștia. E prima astfel de experiență pentru mine și e ceva unicat”, a spus unul dintre cei care au încercat ochelarii de realitate virtuală. „Eu m-am născut la două luni după ce a murit Brâncuși. Sunt unul dintre urmașii săi. Pentru sat, pentru comunitate și pentru noi toți e un mare avantaj. E ceva ce n-am văzut și nici nu credeam vreodată că se va putea întâmpla la noi. Nu mi-am imaginat așa ceva. Am pus ochelarii și am apărut în altă parte, printre oameni, în locuri noi deși n-am făcut niciun pas. E fantastic cum a evoluat tehnologia”, a mărturisit Ion Brâncuși.

Proiectul a pornit după o idee care le-a venit voluntarilor în timp ce erau în Irlanda la un schimb de experiență.

"Proiectul a pornit de la o idee pe care am văzut-o la un schimb de experienţă acum mai bine de un an în Irlanda. Aceste instrumente digitale, de exemplu VR, pot fi folosite pentru a aduce mai aproape oportunităţi pentru tinerii din rural, pentru a fi parte din lumea culturii. Aşa ne-am gândit şi noi să facem acest muzeu digital şi să folosim instrumentele VR pentru a aduce oamenii din comunitate şi nu numai mai aproape de operele şi viaţa lui Brâncuşi. Facem un apel către turiştii din ţară şi nu numai să vină să viziteze acest muzeu care este creat în integralitate de tineri şi de ideile lor. Cu ajutorul ochelarilor VR se pot vedea operele, conţinutul pe care l-am creat, filmările pe care le-am creat, dar pot să vadă şi alte biblioteci virtuale din Europa sau alte locuri, folosind foarte simplu aplicaţii de genul Youtube sau alte platforme", a mărturisit Roxana Pistol, președintele Asociației Be Teen Târgu Jiu.

Muzeul poate fi vizitat în cadrul Liceului „Constantin Brâncuși”, din Peștișani.

Galerie foto




Vizualizări: 1,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: