Împreună pentru a depăși bariere: JIU RUN 2024 – Participă și sprijină tinerii

Tema sănătății mintale rămâne un subiect primordial și de actualitate. Tinerii au nevoie să fie ascultați, înțeleși și ajutați. Astfel, Asociația Media Coloana din Târgu Jiu va provoacă la mișcare, în cadrul unui eveniment care își propune să suțină realizarea unei platforme cu această destinație. JIU RUN 2024 va avea loc pe data de 21 septembrie 2024.

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată.

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de viață sănătoasă pierduți, afectând calitatea vieții. 

În anul 2022, în România, numărul de cazuri noi de tulburări mintale a crescut ușor față de anul 2021 de la valoarea de 233.146, la valoarea de 237.016. În ceea ce privește distribuția procentuală a acestora din totalul afecțiunilor, valoarea a rămas aceeași față de anul 2021, 1,7%. Incidența specifică prin tulburări mintale a avut o evoluție ușor crescătoare începând cu anul 2019, ajungând în anul 2022 la valoarea de 1244,2 la 100.000 de locuitori.
Evoluția % a externărilor din spital cu diagnosticul de tulburări mintale, din totalul externărilor, arată o scădere semnificativă în anul 2020 din cauza pandemiei de Covid19, apoi tendința a fost de creștere, ajungând în anul 2022 aproximativ la valoarea de dinaintea pandemiei.

În ceea ce privește județul Gorj, pentru anul 2022, numărul bolnavilor rămași în evidență cu tulburări mintale însuma 10.724 de persoane.

JIU RUN 2024 este un cros sportiv de 3 km dedicat tuturor celor care doresc să-și testeze limitele și să se bucure de mișcare în aer liber.

100% din profitul evenimentului va fi donat pentru sprijinirea creării unei platforme de comunicare dedicată tinerilor pe tema sănătății mintale. Prin achiziționarea unui bilet, veți contribui la dezvoltarea unui proiect esențial pentru toți tinerii din Gorj.

Startul se va da la ora 10:00, iar traseul va fi dezvăluit în curând.

Biletele se pot achiziționa de AICI.

Un eveniment susținut de Ziarul Pandurul.

Vizualizări: 304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: