Producţia mare de vin a dublat preţul damigenelor
Comercializarea damigenelor s-a dovedit a fi o afacere profitabilă în această perioadă. Pentru că anul acesta producția de struguri a fost una peste așteptări, iar cantitățile de vin de asemenea, gorjenii s-au trezit că nu au în ce să depoziteze. Comercianții au speculat acest lucru și au ajuns să înregistreze venituri foarte bune din vânzarea damigenelor. Dacă atunci când a început culesul viilor damigenele se vindeau cu aproximativ 70 de lei, acum prețul acestora aproape s-a dublat și nici așa nu se mai găsesc. Cumpărătorii mai au însă o variantă, aceea de a le comanda pe internet.
Anul acesta a fost unul de excepție în ceea ce privește producția de struguri. Și cantitățile de vin rezultate au fost peste așteptările gorjenilor, care s-au trezit că nu au suficiente vase pentru depozitate. Comercianții au speculat foarte bine acest lucru și în felul acesta vânzarea damigenelor a ajuns să fie cea mai profitabilă afacere în această perioadă. Cei care vând damigene spun că prețurile au tot crescut și fac cu greu față comenzilor. „Noi în fiecare an avem damigene la vânzare, însă nu ne așteptam să vindem atâtea anul acesta. Vreau să vă spun că am adus cu TIR-urile și încă mai avem comenzi. S-a făcut foarte mult vin și oamenii nu au în ce să-l pună. Și prețurile la damigene au crescut. Noi în primă fază le-am avut la vânzare cu aproximativ 70 de lei, în funcție de coșul în care sunt puse, iar acum am ajuns să le dăm și cu 140 de lei cele de 50 de litri, că astea se caută. Nu depinde de noi, așa ni le aduc distribuitorii. Chiar și la prețul acesta facem cu greu față comenzilor. Sunt zile în care nu se găsesc damigene la niciun magazin din oraș”, a precizat un comerciant de damigene.
Gorjenii nu vor să piardă vinul
Deși costurile li se par foarte mari la damigene și nu se așteptau ca vânzătorii să profite de moment și să dubleze prețurile, gorjenii le cumpără pentru că nu vor să piardă vinul. „Am făcut foarte mult vin anul acesta și nu avem unde să-l punem. Chiar mai avem vie de cules și nu am făcut acest lucru până acum pentru că nu avem damigene. Nu se găsesc pe nicăieri, iar prețurile au crescut văzând cu ochii, dar nu avem ce face, trebuie să cumpărăm. Dacă știam că se scumpesc atât le luam acum o lună. Vinul va fi foarte bun și nu vreau să-l pierd. Dacă e, îl vând și scot banii de damigene”, a spus un cumpărător.
Soluție: comanda pe internet
Cei care nu găsesc damigene în comerț sau nu au suficienți bani pentru a le cumpăra, pot să caute pe internet. Prețurile pornesc de la 60 de lei și ajung până la 100 de lei în funcție de materialul din care sunt făcute, dar și de coșul în care sunt așezate. La această sumă cei care le comandă trebuie să achite și o taxă de transport.