Procurorii cer anularea lucrărilor de la bac pentru fraţii Creţu
Situaţie fără precedent în învăţământul gorjean, după fraudarea examenului de bacalaureat din vară. Procurorii au cerut anularea lucrărilor la Limba română, susţinute de fiii omului de afaceri Nicolaie Creţu din Târgu Jiu, pe motiv că acestea au fost refăcute acasă. Între timp, cei doi absolvenţi au fost admişi la diverse universităţi din ţară şi riscă să fie exmatriculaţi dacă magistraţii vor da un verdict ce nu va fi în favoarea lor. Între timp, Inspectoratul Şcolar va demara o anchetă proprie în acest caz, iar cei trei directori şpăgari trimişi în judecată, de la Liceul Energetic şi Liceul Tehnologic Bustuchin, vor fi suspendaţi din funcţie.
Şpaga oferită de tatăl lor membrilor comisiei de examinare nu i-a ajutat deloc pe gemenii afaceristului Nicolaie Creţu, ci din contră, le-a complicat şi mai mult situaţia. Asta pentru că procurorii au cerut şi anularea lucrărilor la Limba română după ce s-a stabilit că au fost refăcute în afara examenului. În fapt, din probatoriul administrat de procurorii care au anchetat acest caz s-a stabilit şi faptul că inclusiv semnăturile profesorilor supraveghetori au fost contrafăcute. „În conformitate cu dispoziţiile legale, s-a solicitat menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii Creţu Nicolaie şi Udroiu Vasile şi în timpul judecăţii, precum şi anularea lucrărilor la limba română ale celor doi fii ai inculpatului Creţu Nicolaie“, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Unul dintre fii afaceristului, în speţă Dănuţ Creţu, a fost admis la Academia de Poliţie „A. I. Cuza din Bucureşti“. Procesul poate dura şi câţiva ani, iar în situaţia în care lucrarea va fi anulată, atunci va fi declarat respins la examenul de bac şi implicit va fi exmatriculat din instituţia de învăţământ superior. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj spune că lucrările pot fi anulate doar în instanţă „Lucrările sunt valabile la momentul acesta. Din moment de notele au fost afişate, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj nu le poate anula. Doar instanţa de judecată poate să facă acest lucru“, a declarat inspectorul general din cadrul ISJ Gorj, Ion Işfan.
Directorii trimişi în judecată vor fi suspendaţi
Cel care i-a ajutat pe fiii lui Creţu să ia note mari la bacalaureat a fost directorul adjunct al Liceului Energetic nr.1 din Târgu Jiu, Vasile Udroiu, care nu doar că le-a spus ce semne să facă pe lucrări pentru a fi recunoscute de membrii comisiei de examinare, ci a şi scos din examen lucrările şi le-a înlocuit după ce au fost refăcute acasă. Acesta, dar şi cei doi directori de la Liceul din Bustuchin, Claudiu Perescu şi Elena Popescu, care au primit bani de la elevi sub formă de protocol pentru a-i lăsa să copieze, vor fi suspendaţi din funcţie după ce au fost trimişi în judecată. „Discutăm în consiliul inspectorilor şi în consiliul de administraţie şi mai mult ca sigur îi vom suspenda din funcţie până când instanţa pronunţă o soluţie în această speţă. Nu pot să comentez acuzaţiile dar, oricum, nu fac cinste învăţământului din judeţul nostru. Voi avea grijă ca după ce începe şcoala să demarăm o anchetă proprie a Inspectoratului Şcolar să vedem ce se întâmplă acolo, ce a fost, în ideea ca anul următor să eliminăm şi astfel de deficienţe”, a declarat Ion Işfan, precizând că posturile lăsate libere de directorii suspendaţi vor fi ocupate de alte persoane ce vor fi nominalizate şi aprobate în Consiliul de Administraţie al ISJ Gorj.
CONTROL JUDICIAR
Tribunalul Gorj a decis ieri menţinerea controlului judiciar pentru doi dintre inculpaţii din acest dosar. Este vorba de omul de afaceri Nicolaie Creţu şi profesorul Vasile Udroiu.
NOTE
Notele obţinute de gemenii Creţu la bac au fost unele foarte bune. Claudiu Creţu a promovat examenul cu media 9.35, iar Dănuţ Creţu cu 8,78, după rezolvarea contestaţiei de la Limba română. Ambii au luat zece la matematică.