Viață grea pentru șoferii care au drum prin Defileul Jiului!

Timp de o lună, de acum încolo, traficul rutier prin Defileul Jiului se va desfășura doar seara și noaptea, după ce, în timpul zilei, au fost instituite restricții totale de deplasare a conducătorilor auto. Muncitorii care lucrează la modernizarea șoselei au nevoie de spațiu pentru utilajele pe care le folosesc, asta deși asemenea restricții au mai fost și în anii trecuți, lucrările lor trebuind finalizate deja de o bună perioadă de timp.

Luni dimineaţă cei mai mulți dintre cei care au ajuns la Bumbești Jiu pentru a merge spre Petroșani au avut surpriza să constate că trebuie să tragă pe dreapta sau să facă drum întors, ceea ce, evident, nu a fost o veste tocmai bună. Puțini au fost cei care știau de restricțiile drumarilor, pentru cei mai mulți informațiile făcute publice pe această temă în ultimele luni fiind necunoscute.

Un echipaj de Poliție a fost permanent în zonă pentru a le comunica șoferilor că „Defileul e închis între 9.00 și 18.00”, drumarii fiind cei care au dat ulterior explicații celor care le-au cerut. „Eu circul de la Corabia, din județul Olt, merg zilnic aproape la un depozit în Valea Jiului și nu am auzit de un astfel de program cu restricții. Vreau și eu să știu ce s-a întâmplat, dacă tot trebuie să mă întorc din drum”, a răbufnit un șofer grăbit, întrebarea pusă de el fiind rostită la câțiva pași de un ditamai panoul pe care erau afișate de mai mult timp restricțiile ce au intrat ieri în vigoare. „Îmi pare rău că nu am putut să vă informăm personal pe dumneavoastră, dar e de o lună de zile anunț că se închide circulația”, a explicat Ion Tudor. Șeful Secției Drumurilor Naționale Gorj a încercat însă să îi ajute pe acei șoferi aflați în trafic și aveau de transportat copii mici sau persoane bolnave, care încercau să ajungă în special la spitalul din Petroșani.

„Nu putem să rămânem insensibili la cazurile mai speciale pentru că știm că nimeni nu pleacă de acasă de drag, mai ales cu doi copii mici în mașină sau cu o persoană bolnavă. Nici nu îi putem lăsa pe aceștia să treacă, dar nici nu îi întoarcem din drum. Avem cursele regulate de călători inter-regio care tranzitează Defileul chiar și în această perioadă de restricții și în momentul în care avem o astfel de cursă putem forma o mini-coloană cu 2-3 mașini care să se deplaseze în siguranță pentru că, trebuie să nu uităm, este totuși șantier. Decizia de a închide traficul complet a fost luată în urma experienței din anii trecuți când am avut probleme mai ales cu tiriștii, cu transportatorii de materiale. Ei nu respectau culoarea roșie la semafor, intrau pe asfaltul proaspăt turnat, motiv pentru care a trebuit să apelăm la Poliția Rutieră și le mulțumim cu această ocazie pentru sprijinul acordat. Astea sunt motive pentru care s-a luat o asemenea decizie. Constructorii lucrează cu utilaje, în special între Lainici și Petroșani, cu care blochează ambele sensuri de circulație, pentru a monta plasa de protecție pe versanți , sau se toarnă asfalt și, atunci, circulația trebuia întreruptă”, a explicat Tudor.

Pentru șoferii aflați în trafic vestea închiderii Defileului nu a picat deloc bine, mai ales când aflau că varianta cea mai simplă de ocolire a zonei o reprezintă un drum pe Transalpina. Pe acolo nu au voie însă decât mașini mici, cele de tonaj mai mare fiind nevoite să ocolească pe Drobeta Turnu Severin și Caransebeș pentru a ajunge la Hațeg sau pe Râmnicu Vâlcea și Sibiu pentru aceiași destinație, dar ocolul presupune sute de kilometri făcuți în plus. Spre deosebire de anii trecuți, traficul e complet oprit, fără pauză la prânz, luni nimeni nu a riscat să aștepte până seara redeschiderea circulației.

Vizualizări: 3,112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: