Procesul unui şef din CEO se apropie de final. Sunt audiaţi ultimii martori
De mai bine de două ore a fost nevoie, miercuri, pentru audierea la Tribunalul Gorj a patru martori din dosarul în care cap de afiș este Daniel Antonie, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia. Trei din cei patru martori sunt foști șefi de pe la Unitatea Minieră de Carieră Peșteana, fiecare având diverse funcţii în momentul în care s-au derulat afacerile pentru care Antonie este judecat acum împreună cu Vasile Ghimiș, director economic la Divizia Minieră, precum și alţi doi administratori de firmă.
Martorii au trebuit să explice pe rând în faţa instanţei de judecată cum au decurs procedurile în privinţa achiziţiei de furtunuri de stins incendii și truse sanitare de prim-ajutor, de care unitatea avea nevoie în octombrie 2013. Procurorii DNA susţin că achiziţiile s-au făcut ilegal, la presiunea șefilor de la Târgu Jiu.
Lucrurile s-ar putea să fi stat chiar așa după ce fostul contabil șef al unităţii, Claudiu Stroescu, a scăpat „porumbelul” și a menţionat că atunci când s-a prezentat cu oferta pentru produsele respective, Daniel Sever Giurcău, inculpat în dosar, a venit și cu referatul de necesitate întocmit la nivelul unităţii miniere pentru a fi făcută acea achiziţie. Nimeni nu a putut explica apoi de unde a avut fratele șefului OPC Gorj documentul în baza căruia UMC Peșteana trebuia să cumpere furtunuri și truse sanitare. Discuţiile au fost și mai aprinse când martorii au trebuit să explice de ce pentru furtunul de stins incendii era menţionat inclusiv preţul de achiziţie pe referatul cu pricina.
Alte discuţii au vizat faptul că martorii audiaţi vorbeau despre o notă de comandă de pe 25 octombrie 2013 fără să fi avut cunoștinţă de două referate de necesitate semnate de ei cu câteva zile înainte și care făceau referire tocmai la documentul respectiv.
Lucrurile oricum nu au fost pe deplin clarificate, dar povestea poate fi definitiv lămurită după audierea ultimilor cinci martori din dosar. Aceștia ar urma să fie audiaţi la următorul termen din proces, stabilit pentru începutul lunii viitoare, după care dosarul poate ajunge în faza finală de pronunţare a unei sentinţe, dacă nu mai intervin alte chichiţe avocăţești.
În acest dosar, procurorii DNA îi acuză pe cei doi șefi din CEO că au dispus achiziţionarea de produse supraevaluate de la firma inculpaţilor Daniel Sever Giurcău și Florin Temelie, administratori de firmă, Complexul Energetic Oltenia fiind astfel prejudiciat cu peste 415.000 de lei. La termenul de miercuri, fratele șefului OPC Gorj a lipsit, asta neinfluenţând mersul procesului.