Administratorul Polaris, reținut de DNA
În plin scandal al gunoaielor neridicate de la Târgu Jiu, firma de salubritate Polaris M Holding a mai primit o lovitură din partea Direcției Naționale Anticorupție. Administratorul său, Eduard Martin, fost deputat PSD, a fost reținut marți noaptea pentru 24 de ore într-un dosar despre care anchetatorii nu au oferit deocamdată amănunte.
Patronul firmei de salubritate a fost ridicat însă de anchetatori la scurt timp după ce în Consiliul Local Constanța majoritatea aleșilor a fost de acord cu o tranzacție judiciară între Municipiul Constanța și Polaris M Holding pentru a fi stins în acest fel un litigiu aflat în judecată la Curtea de Apel Iași. Consilierii locali, mai puțin cei ai PMP, au votat pentru ca primarul orașului să fie mandatat să pună în executare o sentință din 2012 privitoare la plata a 14 milioane de euro către firma de salubritate. În schimb, Polaris se angaja să renunțe la penalități de întârziere de peste 90 de milioane de euro, Martin nemaiapucând să semneze însă tranzacția respectivă pentru că a fost reținut de DNA.
Executarea sentinței din 2012 vine în contextul în care și la Târgu Jiu sunt discuții despre restanțe ale asociațiilor de proprietari la fel de vechi, unii consilieri municipali spunând că, după lege, facturile neplătite la 3 ani de la emitere se prescriu, iar datoriile se șterg. Termenul respectiv e valabil și în cazul sentințelor judecătorești, la Târgu Jiu firma Polaris având de recuperat de la rău-platnici circa 2,5 milioane de lei. Eduard Martin a fost deja trimis în judecată de DNA într-un alt dosar de corupție, în care este inculpat alături de fostul primar Radu Măzăre. În plus, o rudă a acestuia, Dumitru Martin, a fost arestat de autoritățile americane în urmă cu doi ani, după ce bărbatul a mers și i-a oferit mită de un milion de dolari unui înalt oficial militar pentru ca Polaris să asigure serviciile de salubritate în baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu. În ancheta respectivă, agentul american sub acoperire menționa că fusese informat de autoritățile din România că firma Polaris era investigată încă din 2014 pentru diverse infracțiuni de corupție.
Evaziune de 30 milioane lei
În dosarul de acum deschis pe numele lui Martin, DNA l-a reținut și pe Marcel Daniel Banaga, administrator și președinte al Consiliului de Administrație de la Polaris. Procurorii spun că firma a fost implicată într-un circuit de evaziune fiscală cu un prejudiciu ce depășește 32 de milioane de lei. „În perioada decembrie 2006 – februarie 2017, în calitate de asociat al societății Polaris M Holding și ulterior și administrator al acestei societăți, inculpatul Martin Eduard Stelian a decis ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu alte nouă firme (dintre care șase firme controlate de asociații societății Polaris M Holding) și să înregistreze în contabilitatea societății Polaris M Holding facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societăți. Cheltuielile fictive înregistrate au vizat presupuse achiziții de studii și consultanță, ori presupusa plată a unor chirii pentru mașini și utilaje. Prin aceste activități societatea Polaris M Holding s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit). În aceeași perioadă, inculpatul Banaga Marcel Daniel, în calitate de administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, și apoi consilier al administratorului Martin Eduard Stelian, a pus în aplicare decizia asociaților societății, între care și Martin Eduard Stelian, ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu cele nouă firme”, se arată într-un comunicat al DNA.