Proces cu oameni de afaceri: „Vă dau foc la toţi!”, „Vă tai mâinile şi picioarele!”
Procesul în care omul de afaceri gorjean Gabriel Sulugiu a fost condamnat pentru şantaj va fi reluat pe 31 octombrie la Curtea de Apel Craiova. Pedeapsa de şase luni cu suspendare a fost contestată de acesta, probabil mai mult din cauza daunelor pe care trebuie să i le plătească lui Dragoş Talianu. Rechizitoriul descrie cam cum este ameninţat un om de afaceri gorjean care face imprudenţa să ia bani cu camătă.
Gabriel Sulugiu a fost acuzat de şantaj, spălare de bani, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa l-a achitat pentru două infracţiuni, condamnându-l însă pentru şantaj în formă continuară şi fals.
În rechizitoriu se arată că un alt om de afaceri din Gorj, Ion Dragoş Talianu, a luat în octombrie 2009 un împrumut de 200.000 de lei, pentru care a fost constrâns prin ameninţare să plătească o dobândă lunară de 15%. Sulugiu ar fi primit astfel în mod injust suma de 405.000 lei. Talianu a mai luat un împrumut de 20.000 de euro şi în decembrie 2009, pentru care achita o dobândă lunară de 3.000 de euro. Procurorii au constatat că şi în acest caz Sulugiu a încasat în mod injust suma de 17.000 de euro, dar şi-a însuşit şi un autoturism marca Mercedes Benz CLS. Mai mult, în calitate de administrator al unei firme, Sulugiu a retras peste 1,1 milioane de lei din conturi într-o perioadă de două luni, pentru folos personal.
O altă acuzaţie este legată de perioada august - septembrie 2010, când Sulugiu l-ar fi determinat pe Talianu să întocmească în fals un nr. de 34 facturi şi chitanţe fictive. Sulugiu nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor, declarând în faţa instanţei că operaţiunile comerciale la care se referă cele 34 facturi fiscale şi chitanţe aferente sunt reale.
O zi de întârziere însemna o mie de euro
Împrumutul de 200.000 de lei a fost acordat prin virament bancar, sub forma de avans marfă. Restituirea se făcea cu menţiunea de retur avans marfă, afacerea având astfel o aparenţă de legalitate. Dobânzile erau însă de cămătari, iar o zi întârziere era taxată cu o mie de euro.
Talianu şi familia lui au povestit judecătorilor cam în ce termeni erau ameninţările primite. Actele de agresiune verbală erau exercitate periodic, lună de lună, de obicei înainte de împlinirea datei stabilite pentru achitarea dobânzii. În ameninţările pe care le profera, fie direct, fie prin convorbiri telefonice, inculpatul folosea expresii cu următorul conţinut: „o să-ţi pară rău să văd pe nevasta ta împingând de căruciorul fiului tău şi al tău!”, „o să rămâi fără firmă şi o să te termin!”, „vin peste voi în casă!”, „vă dau foc la toţi!”, „vă tai mâinile şi picioarele!”.
Soţia omului de afaceri a povestit anchetatorilor că, la rândul său, a fost supusă unor acte de intimidare: „Atunci când din întâmplare ne întâlneam în locuri publice, încerca să mă intimideze prin diferite gesturi, fixându-mă cu privirea şi lăsându-mi impresia că după ce o să plec din locul respectiv mă va urmări”. A mai relatat că, prin diferite persoane, Sulugiu i-a transmis mesaje indecente, cu referire atât la persoana sa, cât şi la ceilalţi membri ai familiei.
Soţia lui Talianu a mai relatat faptul că, pe lângă ameninţările exercitate direct sau prin intermediul apelurilor telefonice date cu număr ascuns, Sulugiu exercita acte de intimidare la domiciliul lor, constând în claxonări prelungite, producerea unor sunete, prin scârţâit de roţi, acţiuni ce au condus la terorizarea psihică a întregii familii.
În ciuda acestei atmosfere de teroare, reţinută în sentinţa judecătorească, pedeapsa a fost minimă, şase luni cu suspendare. Prima instanţă a stabilit că Sulugiu trebuie să-i plătească daune materiale de 405.000 lei, 18.000 de euro, dar şi 50.000 lei daune morale. Procesul va fi reluat la Curtea de Apel Craiova, toate părţile fiind nemulţumite de sentinţă.